Kendileri üretiyor resmen talep yağıyor! O kadar değerli ki: ‘Günde 100 KG bile üretebilsek satarız’

Kendileri üretiyor resmen talep yağıyor! O kadar değerli ki: ‘Günde 100 KG bile üretebilsek satarız’

Kırklareli’nde yaşayan Yalçın çifti, yıllar önce kurdukları çiftlikte doğal üretime başladı. Kısa süre içerisinde devletten aldıkları destekle de işleri büyüten çift, şimdi taleplere yetişemez hale geldi…

Kırklareli'nin Vize ilçesinde, Aksicim köyünde yaşayan Kamuran (56) ve Asim Yalçın (58) çifti, 1986 yılında manda satın alarak süt üretimine başladı. Yıllar içinde sürülerini büyüten çift, devlet destekleri sayesinde mandalarının sayısını artırdı. Ancak, süt üretimindeki azalma ve artan talep, çiftin taleplere yetişmesini zorlaştırıyor.

Kamuran ve Asim Yalçın çifti, 80 mandadan günlük ortalama 30 litre süt elde edebiliyor. Ancak, malaklar (yavru mandalar) nedeniyle süt üretiminde düşüş yaşanıyor. Bununla birlikte, Istanca Dağları'nın eteklerinde otlayan mandalarından elde edilen süt, bölgedeki yoğun talebi karşılamada yetersiz kalıyor.

kirklarelinde-manda-besiciligi-yapan-yalcin-cifti-1.jpg

DEVLET DESTEKLERİ İLE SÜRÜYÜ BÜYÜTTÜLER

Kamuran Yalçın, yaklaşık 38 yıldır manda besiciliği yaptığını ve devlet destekleri sayesinde sürülerini artırdığını belirtti. Manda bakımının diğer hayvanlara göre daha zor olduğunu ifade eden Yalçın, bu nedenle bölgedeki manda sayısının azaldığını söyledi. Devlet desteğiyle hem hayvan sayısını hem de süt üretimini artırdığını vurguladı.

kirklarelinde-manda-besiciligi-yapan-yalcin-cifti-4.jpg

MANDA SÜTÜ NEDEN DAHA DEĞERLİ?

Yalçın, mandalarının doğada beslendiğini ve bu nedenle sütlerinin lezzetli olduğunu ifade etti. Manda sütünün, koyun, keçi, sığır ve inek sütlerinden daha değerli olduğunu savundu. Manda sütü'nün, koyun, keçi ve inek sütlerinden farklı olarak daha zengin yağ içeriğine sahip olduğunu belirtti.

SÜT AZALDI AMA TALEP ARTTI

Yalçın, bölgede manda sayısının azlığı nedeniyle süt talebinin arttığını belirtti. “Süt az olduğu için talebe yetişemiyoruz,” diyen Yalçın, günlük 100 kilogram süt üretimi yapabilseler bile, talebi karşılamada zorluk çekeceklerini ifade etti. Kırklareli, İstanbul ve Tekirdağ gibi şehirlerden gelen taleplerin oldukça yüksek olduğunu söyledi. Sütünün organik olması nedeniyle yoğun talep gördüğünü vurguladı.

kirklarelinde-manda-besiciligi-yapan-yalcin-cifti-2.jpg

“BEN ONLARSIZ YAPAMAM”

Kamuran Yalçın, hayvanlarına olan sevgisini ve besicilikten elde ettiği tatmini dile getirdi. “Bir ara satalım diye düşündük ama 'ben onlarsız yapamam' dedim,” diyerek, manda besiciliği yapmayı hayatının bir parçası olarak gördüğünü belirtti. Satış düşüncesini bir kenara bırakıp, hayvanlarıyla devam etmekten mutlu olduğunu ifade etti.

kirklarelinde-manda-besiciligi-yapan-yalcin-cifti-3.jpg

MANDA SAYISINDA ARTIŞ HEDEFLİYOR

Asim Yalçın da manda sütüyle geçimini sağladığını ve devlet desteği ile manda sayısını artırmayı hedeflediğini belirtti. Bir mandanın günlük ortalama 6 kilogram süt verdiğini ve bu sütün yağlı olması sayesinde lezzetinin arttığını söyledi. Kaliteli manda sütü, hem yerel hem de şehir merkezlerinde yüksek talep görüyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN