Kayseri'de milyonlarca yıllık keşif! Türkiye'de ilk kez böylesi bulunuyor: 6 yıldır süren kazıdan çıkarıldı

Kayseri'de milyonlarca yıllık keşif! Türkiye'de ilk kez böylesi bulunuyor: 6 yıldır süren kazıdan çıkarıldı

Kayseri’de halihazırda devam eden kazı çalışmalarına ilişkin yeni bir gelişme yaşandı. Milyonlarca yıl öncesine ait olduğu düşünülen kalıntılara rastlandı. İşte konuya ilişkin detaylar…

Kayseri'nin Kocasinan ilçesindeki Yamula Barajı kıyısında devam eden kazılarda, 7,5-8 milyon yıl öncesine ait olduğu düşünülen bir domuz kafatası bulundu. Bu bulgu, Türkiye'de ilk kez karşılaşılan bir fosil olma özelliği taşıyor. Kazı ekibinin titiz çalışmaları sayesinde çıkarılan fosil, Kayseri Bilim Merkezi Laboratuvarı'na götürüldü.

yeni-proje-9.jpg

KAZI ÇALIŞMALARI VE KEŞİF

2017 yılında çoban Murat Adıyaman tarafından bulunan kemik parçası, ilk incelemelerin ardından 6 ile 7,5 milyon yıl öncesine ait olduğu tespit edildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle 2018 yılında başlatılan kazı çalışmaları, 6 yıldır kesintisiz olarak sürdürülüyor. Bu yılın Mayıs ayında başlayan kazılarda, ekipler 7,5-8 milyon yıl öncesine ait domuz kafatasını alçı ceket yöntemiyle toprak altından çıkarmayı başardı.

yeni-proje-10.jpg

TÜRKİYE'DE İLK KEZ

Kazı Başkanı Prof. Dr. Okşan Başoğlu, bu tür bir fosilin Türkiye'de ilk kez bulunduğunu belirtti. Başoğlu, fosilin bütün olarak çıkarılması için çalışmaların titizlikle yürütüldüğünü vurguladı. Bu keşif, hem Türkiye'nin hem de dünya bilim camiasının ilgisini çekmiş durumda.

BİLİM MERKEZİ LABORATUVARINDA İNCELEME

Çıkarılan fosil, detaylı incelemeler ve koruma işlemleri için Kayseri Bilim Merkezi Laboratuvarı'na götürüldü. Fosilin, bölgenin tarih öncesi dönemine ışık tutması ve bilim dünyasına önemli katkılarda bulunması bekleniyor.

yeni-proje-11.jpg

İLK KEZ BU ŞEKİLDE BULDULAR

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Okşan Başoğlu, "İlk kez böyle bütün halde bulduk. Şimdi domuz deyince de böyle basitmiş gibi geliyor. Ama bu canlı günümüz domuzlarına hiç benzemiyor. Hatta dev domuz olarak da nitelendiriyoruz. Boyutları günümüz domuzlarından oldukça farklı ve iri bir canlı. Zaten aynen fili ayaklandırdığımız gibi bir süre sonra bu domuzu da ayaklandıracağız. O zaman daha net bir şekilde nasıl bir canlı olduğunu göreceksiniz. Bu kadar bütünlükte tam kafatasının çıkması, bizim için çok önemli" dedi.

yeni-proje-12.jpg

MİLYONLARCA YIL ÖNCESİNE AİT

Kazı çalışmalarında bulunan domuz kafatasının ilk kez bulunduğuna vurgu yapan Başoğlu, "Bu fosil de Geç Miyosen dönemine ait. 7,5- 8 milyon öncesi diye niteleyebiliriz. Mayıs ayı gibi alanda çalışma yapmaya başladık. Fakat 20-25 gündür bütün halde çıkarabilmek için bu fosil üzerinde çalışıyoruz. Sonunda çıkardık, zaten alçı ceket yöntemiyle çıkardık. Önce etrafını bir açtık, sonra alçıladık. Alçıya alarak kesekle çıkardık, getirdik. Şimdi burada temizlendi ve onarım aşamaları gerçekleştirilecek. Böyle güzel örnekler çıkınca, biz daha çok hevesleniyoruz. Daha böyle şevkle çalışıyoruz. Bunlar, doğal miraslarımız. Bu alana katkıda bulunduğumuz için de ekip olarak gurur duyuyoruz. Bugüne kadar bine yakın çıkan fosilimiz var" diye konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN