Karadeniz yeni rekorlar kırıyor! Artık Karadeniz deyince akla fındık ya da çay gelmeyecek! Dünya Karadeniz'den alıyor! Üretimini artırarak Norveç'i bile solda bıraktı...
Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Mustafa Altuğ Atalay, Türkiye'nin son yıllarda su ürünleri yetiştiriciliğinde büyük başarılar elde ettiğini belirtti. Atalay, özellikle Türk somonu projesi sayesinde Karadeniz'in bereketli sularının, Sinop başta olmak üzere Türk somonunun üssü haline geldiğini açıkladı.
66 BİN TON CİVARINDA SOMON ÜRETİLDİ
Altuğ Atalay, Türk somonu projesi kapsamında, Karadeniz'in verimli sularında somon yetiştiriciliğinin artırıldığını ve 2023 yılı itibarıyla 66 bin ton civarında Türk somonunun üretildiğini ifade ederek "Ülkemiz üç tarafı denizlerle çevrili önemli bir su ürünleri, balıkçılık ülkesi. Avcılıkta ve üreticilikte çok başarılı işler yapıyor hem avcılarımız hem üreticilerimiz. Levrekte, çuprada dünyada birinciyiz. Alabalıkta dünyada ikinciyiz ama somon alanında biraz eksikliğimiz vardı. İthal oluyordu. Bakanlık politikaları olarak 8-10 sene önce geliştirdiğimiz Türk somonu projesiyle artık Karadeniz'in bereketli suları, Sinop başta olmak üzere Türk somonunun üssü oldu. Karadeniz'de 2023 itibarıyla 66 bin ton civarında Türk somonu yetiştirildi. Bunun büyük kısmı ihracata gitti, iç piyasada da sevilerek tüketiliyor. Kalite bakımından dışarıdan gelen, ithal edilen balıklardan daha üstün veya eşit olmasına rağmen yarı fiyatına satılıyor." dedi.
'OPTİMUM FİYATLA HALKIMIZA YEDİRMEYİ PLANLIYORUZ'
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Türk somonu üretiminde arz-talep dengesini gözettiğini belirten Atalay, "Bakanlığımızın önemli projelerinden biri de üretim planlaması. Bitkisel üretimde, kırmızı ette olduğu gibi balıkçılıkta da üretim planlaması kapsamında çok fazla üretmeden optimum fiyatla dünyadaki dengeleri de gözetmeliyiz. Dolasıyla 2024 yılında çok fazla üretimi artırma planlaması gütmüyoruz. Var olan üretimi yaymayı, optimum fiyatla halkımıza yedirmeyi ve ihracat yapmayı planlıyoruz. Çünkü balık üretimi yaparken hem dış dengeleri hem iç tüketimi planlamak zorundayız." şeklinde konuştu.
Sinop'un denizinin verimli ve son derece uygun olduğunu ifade eden Atalay, şöyle devam etti: "Sinop, ülkemizin en uç noktası, en güzel bölgelerimizden biri. Denizi de ona göre güzel ve son derece verimli. Karadeniz'in her tarafı verimli ama coğrafya olarak dalgalardan korunma, akıntı yapısına bakıldığı zaman, Bakanlığımız bir çalışma yaptı. İki yıllık çalışma sonucunda Karadeniz'de en iyi balık yetiştirilebilecek yerlerden birinin burası olduğunu tespit ettik. Burada Türk somonu bölgeleri oluşturduk. Son derece çevreci, kıyıdan 4-5 kilometre açıkta, üstün teknoloji kullanarak Sinop'u merkez alarak balık üretim tesislerini kurdurduk. Bugüne kadar çevreyle ilgili hiçbir problem olmadan dünyaya satabildiğimiz son derece değerli Türk somonu yetiştirme fırsatı bulduk."