Kadınlar kahvehanede okey atıyor, erkekler temizlik yapıyor! O köyü gören imrenmeden edemedi "her yere yayılsın"

Kadınlar kahvehanede okey atıyor, erkekler temizlik yapıyor! O köyü gören imrenmeden edemedi "her yere yayılsın"

Bu köyde işler tersine döndü. “Kadınlar evden çıkamaz” sözlerini tersine çeviren köy herkesi imrendirdi. Bütün kadınlar bu köyde yaşamak isteyecek. Resmen ikinci bir göç başlatmaya aday köy. Her yere yayılması gerek.

Bu köyde kadınlar sırtlarına binen prangaları kırmayı başardı. Bursa'nın İnegöl ilçesinde bulunan bu köyde erkeklerinin üzerine kapıları kilitleyip çıkan kadınlar köy meydanının tadının sonuna kadar çıkarıyor. Dipsizgöl Mahallesi sakinleri geçmişte unutulan bir geleneği günümüze taşıyor. "kadınlar kahvehaneye, erkekler ise evde kalıyor" Uygulaması son 4 yıldır Muhtar Levent Aslan'ın organizasyonu ile yeniden hayata geçirildi.

TÜBİTAK PROJESİ OLDU

Her yıl gerçekleştirilen etkinlik ile birlikte köydeki kadınlar kahvelerde bir araya gelerek sohbet muhabbet ederken aynı zamanda oyunlar oynayıp eğlenceli vakit geçirmenin yolunu buldu. Halil İnalcık Sosyal Bilimler Lisesi öğrencisi Sıla Yavuz'un dikkatini çeken uygulama ise TÜBİTAK projesi haline dönüştürüldü.

dipsizgol-koy-kadinlari.jpg

EKONOMİK KATKI SAĞLANIYOR

Hem kadınlar hem de erkekler tarafından memnuniyetle karşılanan uygulama ile birlikte birçok farklı fırsat tanınıyor. Kadınlar Jandarma tarafından bilgilendirilirken çeşitli eğitimlerden geçiyor. Uygulama toplumsal cinsiyet eşitliğini teşvik etmenin yanı sıra köy turizmi ve ekonomik kalkınma ya da katkı sağlamaktadır.

koy-kadinlari-okey.jpg

İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, etkinliğe misafir olarak katılırken projenin köyün geleneklerini bilimsel olarak ortaya koyma eğiliminde olduğunu söyledim. Taban, uygulama ile birlikte yerel ve kültürel geleneklerin yeni nesillere aktarıldığının altını çizdi.

ERKEKLER EVLERDE KALDI

800 kişilik köyde gerçekleştirilen uygulamayı belirten Başkan Taban, “Biz burada Sıla arkadaşımızın ve Pınar hocamızın projesiyle köyümüzün geleneğinin faydalarını bilimsel olarak ortaya koyuyoruz. Burada bir kazan kazan var. Kadınlar evde, işte, sosyal hayatta, her alanda varlar. Beyler ortalıkta yok. Hanımefendiler kahvedeler, meydandalar. Burada roller değişti, mekanlar değişti ve herkes bir empati kurarak hayatı yeniden anlamlandırıyor” şeklinde konuştu.

kadinlar-meydanda-bursa.jpg

Geleneğin 4 yıl önce başladığını dile getiren köy muhtarı Levent Aslan,Her yıl farklı eğitimler verildiğini söyledi. Kadınlar tarafından yürütülen bu gelenek memnuniyet yaratırken köydeki kadınlar "Bugünü kendimize ayırdık. Meydan bize kaldı" diyerek mutluluklarını paylaştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN