İYİ Parti Ankara Milletvekili Kürşad Zorlu, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında sığınmacı sorununa dikkat çekerek çözüm önerilerini sundu. Zorlu, geçici koruma süresinin 1 yıl ile sınırlandırılmasını ve geri kabul merkezleri kurulmasını öngören kanun teklifini, Meclis Başkanlığına sunduğunu bildirdi.
İYİ Parti Ankara Milletvekili Kürşad Zorlu, yabancılara geçici koruma süresini 1 yıl ile sınırlamayı öngören kanun teklifini, Meclis Başkanlığına sunduğunu bildirdi.
İYİ Parti Ankara Milletvekili Kürşad Zorlu, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında Türkiye'nin sığınmacı sorununa ve son günlerde bazı kentler ile Suriye'nin kuzeyinde yaşanan olaylara değindi. Zorlu, "Kayseri’de yaşanan üzücü olaylar, Suriye sahasında yaşanan üzücü gelişmeler, bu problemin aslında bütünleşik parçalarıdır. Birbiriyle yansıyan sebep-sonuç ilişkileridir. Zira Kayseri’deki problemi irdelerken meydana gelen insanlık dışı olayın ötesinde, 3 önemli sebebi kamuoyumuzun bilmesi gerektiği kanaatindeyim." dedi.
'3'Ü BİR ARAYA GELDİĞİNDE KAYSERİ'DEKİ OLAYLAR MEYDANA GELMİŞTİR'
Kürşad Zorlu, bunlardan ilkinin 13 yıldır uzayan ve bir türlü son verilemeyen geçici koruma olduğunu ve bunun son bulması gerektiğini vurguladı. Zorlu, "Bununla ilişkili olarak ikincisi, vatandaşlarımızın ve devletimizin artık bu yükü kaldıramıyor olması ve bunun da vatandaşlarımızda çok yaygın bir kanaat haline gelmiş olmasıdır. Üçüncüsü de bu olayları eleştirenleri, gelecekten kaygı duyan vatandaşlarımızın ‘birtakım yaftalamalarla baskı altına alınması girişimidir. Bu 3’ü bir araya geldiğinde maalesef Kayseri’de yaşanan olaylar meydana gelmiştir." ifadelerini kullandı.
'TBMM'DE BİR ARAYA GELEREK ÇÖZÜM ÜRETEBİLİRİZ'
Terörle mücadelede devletin yanında olduklarını belirten Zorlu, sığınmacıların geri dönüşü için yönetimsel kapasitenin tıkandığını dile getirdi. Zorlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşmesine yönelik açıklamaları olumlu bulduğunu kaydederek, "Geçici sığınmacı sorununu çözebilmek adına TBMM’de bütün siyasi partiler bir araya gelerek buna bir çözüm üretebiliriz." dedi.
Zorlu, geçici koruma süresine bir sınır getirilmesi gerektiğini belirterek, "6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu'nda değişiklik yapma zamanı gelmiştir. Bu kanunun 91. maddesi 2013’te düzenlenmiş, ardından 2014 yılında Geçici Koruma Yönetmeliği çıkarılmıştır. Ancak bu süre içerisinde geçici korumaya hiçbir süre sınırlaması getirilmemiştir." diye konuştu.
'GEÇİCİ KORUMA STATÜ VE SÜRESİNE TBMM KARAR VERMELİ'
AB’nin Geçici Koruma Yönergesi’nin 4.maddesine değinen Zorlu, geçici koruma süresinin burada 1 yıl olarak sınırlandırıldığını hatırlattı. Zorlu, TBMM'ye vereceği yasa teklifinde olması gereken düzenlemeleri de şöyle sıraladı:
"Ülkesinden ayrılmış, ayrıldığı ülkeye geri dönemeyen, acil ve geçici olarak sınırlarımıza gelen, sınırlarımızı geçen yabancılara geçici koruma statüsünün verilip verilemeyeceğine TBMM karar verir.
Geçici koruma süresi, 1 yıldır ve 6 şar aylık sürelerle en fazla 2 yıl uzatılabilir.
10'ar bin kişilik 20 geri kabul merkezi kurarak tüm kaçak sığınmacıları, bu süreye bağlı kalmaksızın geri gönderme kararı vermek mecburiyetindeyiz. Güvenlik ve kamu düzeni gerekçesiyle, uluslararası normlara uygun olarak geçici koruma statüsü verilenlerin statüsü kaldırılabilir.
Geçici koruma statüsü verilenler, Türkiye’ye giriş yaptıkları sınır illerinde barındırılabilecektir."