Kozmetik sektörünün hammaddesi olan bu ürün Isparta’da üretiliyor dünya peşinden koşuyor. Litre fiyatıyla dudak uçuklatan ürünü almak için Fransa, İngiltere, Japonya, Amerika gibi ülkeler resmen sıraya giriyor…
Kozmetik sektörünün önemli hammaddesi gülün anavatanı Isparta’da gül çiçeği hasadı hız kesmeden sürüyor. Sabahın ilk ışıklarında toplanan güller, kantarlarda tartılarak fabrikalara ulaştırılmak üzere yola çıkıyor. Fabrikalara ulaşan güller ise gül yağı ve gül suyu olarak işleniyor. Dünya piyasasında kozmetik ve parfümeride kullanılan ve geçen sene kilosu 12 bin Euro’yu gören gül yağı bu sene 4 ton gül çiçeğinden elde ediliyor.
OLUMSUZ HAVA ŞARTLARINA RAĞMEN REKOLTE BEKLENTİSİ YÜKSEK
Hava şartlarından dolayı Isparta’da bu sene hasada erken başladıklarını söyleyen Gülbirlik Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Koçak, "Güller her gün sabah erken saatlerde toplanarak kendi organizasyonlarımızla, nakliyelerimizle fabrikalarımıza nakillerini yaparak işlenmek üzere fabrikalara yolculuğu başlıyor gülün. Fabrikaya gelen güller erken saatlerde işlemeye tabi tutuluyor. İşçilerimiz tarafından kaynatılmak üzere kazanlara aktarılıyor ve yaklaşık iki saatlik kaynama işlemine tabi tutularak günün sonunda artık ham madde olarak gül üretimini gerçekleştirmiş oluyoruz" dedi.
Yıllık yağışın bu sene düşük kaldığını da belirten Koçak, "Sezonun yağmurlu geçmesi gül için çok önemli. Yağmurun gülü beslemesi gülün daha kaliteli, yağ oranının daha iyi olması demek. Bu yıl geçen yılki yağmur sezonunu yakalayamadığı için biraz bölgede don olayı ve biraz da dolu şartlarında sıkıntılar oluştu bu da istenilen rekolteleri biraz aşağı çekti. Bu yıl bu da bizim hesaplamalarımıza, değerlendirmemize göre yaklaşık 10-11 bin tonun üzerinde bir rekolte beklenmektedir yine bu şartlara rağmen" ifadelerine yer verdi.
LİTRESİNİN 12 BİN EURO’YU GEÇMESİ BEKLENİYOR
Dünyada gül yağı ihtiyacının %65’ini karşılayan Isparta’da gül yağı konusunda marka haline geldiklerini aktaran Koçak, "Kalite deyince Isparta gülü ve Isparta gül yağı akla geliyor. Bu dünyanın artık standardı oluşturmuş. Bizde de baktığımız zaman dünyanın bir yıllık üretim miktarı var. Biz de müşterilerimize, kendi pazarımıza hitap eden belirlediğimiz, planladığımız miktarda gül yağı ve gül konfeti üretimini yapıyoruz. Bu yıl geçen yılki miktarımıza yakın miktarlarda tekrar bir üretim planlaması yaptık ve bunu da gerçekleştirmek üzereyiz. Sezonun bitmesi ile geçen yıl baktığınız zaman gül yağının piyasa ihracat fiyatları yaklaşık 12 bin Euro civarlarında idi. Bu yıl da ekonomik şartlar ve bazı etkenleri de göz önünde bulundurduğumuzda sanırım yine 12 bin Euro’nun üzerinde olması bekleniyor. Şu an net bir rakam vermek doğru değil bunda ama 12 bin Euro’nun üzerinde olacağı kanaatindeyiz. Göstergeler bunu gösteriyor çünkü" şeklinde konuştu.
Üretilen gül yağının çeşitli ülkelere de ihraç edildiği bilgisini veren Koçak, şunları söyledi:
"Fransa başta olmak üzere dünya üzerinde İngiltere, Amerika, Hindistan belli aralıklarla Japonya ama bunun en yoğun merkezi Fransa olarak bilinmektedir. Çünkü kozmetik ve parfümleri sanayinin en büyük esans firmaları o bölgede olduğu için yoğunluk olarak Fransa'ya ihraç edilmektedir. Bu saydığımız ülkelere de yıl içerisinde belli miktarlarda ihracatlar yapılmaktadır"