İŞKUR’un yayımladığı son verilere göre, Türkiye’de en çok eleman eksi olan meslekler belli oldu. Veriler kapsamında, en çok eleman aranan meslekler listelenirken, bakın en çok eleman eksiği olan meslek hangisi oldu?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, İŞKUR’un hazırladığı ve Türkiye’deki işgücü piyasasının ihtiyaçlarının arz ve talep yönlü olarak zamanında ve istenilen düzeyde karşılanabilmesini amaçlayan İşgücü Piyasayı Araştırması’nı paylaştı.
İşgücü, arz ve talebin temel niteliklerinin belirlenerek bunlara uygun önlemlerin zamanında alınmasını amaçlayan araştırmaya dair sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yapan Bakan Işıkhan, işgücü piyasasının ihtiyaçlarını belirlemek ve etkin çözümler üretebilmek adına çalışmalarını sürdürdüğünü aktardı.
EN FAZLA ELEMAN İHTİYACI O SEKTÖRDE
2023’te iki ve üzeri istihdam sağlayan 86.000 iş yeriyle görüşülerek yapılan araştırma sonucunda işgücü ihtiyacının en fazla olduğu sektörler belirlendi. Bu kapsamda, en fazla imalat sektöründe işgücü ihtiyacının olduğu belirlendi. İmalat sektöründeki iş yerlerinin %16,6’sında eleman ihtiyacı bulunurken, aynı sektörde 20 ve üzeri çalışana sahip iş yerlerininse %37,3’ünde eleman ihtiyacı olduğu belirlendi.
EN ÇOK BU MESLEKLERDE ELEMAN ARANIYOR
Araştırmaya göre en çok eleman aranan on meslek; makineci (dikiş), garson, satış danışmanı, ahşap mobilya imalat ustası, temizlik görevlisi, gazaltı kaynakçısı, konfeksiyon işçisi, akaryakıt satış elemanı, ark kaynakçısı ve şoför (yük taşıma) oldu.
Araştırma sonuçlarına göre, Türkiye’de iş yerlerinin %8,7’sinde açık iş bulunduğu, bu oranın 20 ve üzeri çalışana sahip iş yerlerinde %27,6’yı bulduğu gözlemlendi.
KADIN ELEMAN AÇIĞI OLAN MESLEKLER
Kadın iş gücüne ihtiyaç duyulan meslekler ise makineci (dikiş), temizlik görevlisi, satış danışmanı, mutfak görevlisi, mantı ustası, ön muhasebeci, garson (servis elemanı), konfeksiyon işçisi, aşçı, okul öncesi öğretmeni gibi meslekler oldu.
Çalışan bulmada zorluk yaşanmasının en önemli nedenlerinin başında bu meslekler için yeterli iş başvurusu yapılmaması olarak belirlendi. Gerekli mesleki becerisi olan eleman bulunamaması ve yeterli iş tecrübesine sahip eleman olmaması da diğer sebeplerden.
O MESLEKLERDE İSTİHDAM ARTACAK
Araştırma için görüşme yapılan iş yerlerinde 1 yıl sonraki istihdam artış beklentisinin %5,4 oranında olduğu görüldü. En fazla istihdam artışı olması beklenen 10 meslek için garson, kurye, satış danışmanı, makineci, inşaat işçisi, ahşap mobilya imalat ustası, ark kaynakçısı, şoför-yük taşıma, konfeksiyon işçisi ve ağ teknolojileri meslekleri gösterildi.