Boğaziçi Üniversitesi'nden mucizevi bir yazılım geliyor! Teknik resimden yola çıkarak yapay zekâ ile ürün maliyetini 60 saniyede hesaplayan bu yazılım, iş dünyasını kökten değiştirecek.
Boğaziçi Üniversitesi Veri Bilimi ve Yapay Zekâ Enstitüsü'nün öncülüğünde başlatılan ve Türkiye'nin yapay zekâ ekosisteminde önemli bir yere sahip olması beklenen "Teknik Resimden Yapay Zekâ Destekli Maliyet Tahmini Yazılımı Geliştirme Projesi" iş dünyası için bir devrim niteliğinde. Proje sayesinde, işletmeler artık ürettikleri ürünlerin maliyetlerini teknik çizimlere dayanarak sadece 60 saniye içinde hesaplayabilecekler.
Bu yenilikçi projenin yürütücüleri arasında Boğaziçi Üniversitesi Veri Bilimi ve Yapay Zekâ Enstitüsü'nden Doç. Dr. Şener Özönder ve Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Oktay Altun ile İstanbul Ticaret Üniversitesi'nden Doç. Dr. Berk Ayvaz bulunuyor. Proje, TÜBİTAK 1711 Yapay Zekâ Ekosistem Çağrısı tarafından destekleniyor ve 18 ay sürecek çalışmalar sonucunda maliyet tahminlerinde devrim yaratmayı hedefliyor.
Projeye göre, geliştirilen yapay zekâ destekli yazılım, şirketlerin yeni veya mevcut ürünlerinin maliyet tahminlerini, ERP sistemlerindeki teknik resimleri inceleyerek otomatik olarak yapacak. Bu sayede, şirketlerin maliyet tahmini ve fiyatlandırma süreçleri hızlanacak, mali zarar ve zaman kaybı minimize edilecek.
Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Oktay Altun, geliştirilecek sistemle ilgili olarak, maliyet tahminlerinin yanı sıra üretim süreçlerinin geliştirilmesinin de hedeflendiğini belirtiyor. Sistem, şirketlere yol gösterici nitelikte olacak ve karar alma süreçlerini hızlandıracak.
Yapay zekâ ekosistemini güçlendirecek bu proje, Türkiye'nin derin teknoloji alanında girişimlerin ürün geliştirmesine ve kamuda yapay zekâ temelli çözümlere ihtiyacın karşılanmasına önemli katkılarda bulunacak. Özönder, projenin, üretim aşamasında ve maliyet tahmininde kullanılan parçalara ait teknik resimlerden geometri, metin ve parça görsellerini aynı anda işleyecek çok kipli (multimodal) bir makine öğrenmesi algoritması geliştirmeyi amaçladığını ifade ediyor.
Geliştirilecek yazılım, otomotivden havacılığa kadar üretimde teknik resmin kullanıldığı her endüstri için büyük faydalar sağlayacak ve işletmelerin global rekabetçiliğini artıracak. Bu, iş dünyasında maliyet tahmini ve müşteri teklifi süreçlerini devrimsel bir şekilde hızlandırarak, işletmelerin verimliliğini ve rekabet gücünü artırma potansiyeline sahip bir adım olarak görülüyor.