İnsanlar eskitiyor o yeniliyor! 70 yıldır süren geleneği 3 metrekarede yaşatıyor, eleman bulamamaktan yakınıyor

İnsanlar eskitiyor o yeniliyor! 70 yıldır süren geleneği 3 metrekarede yaşatıyor, eleman bulamamaktan yakınıyor

Gaziantep’te yaşayan 83 yaşındaki Miktat Çelik, küçükken başladığı ve 70 yıldır süren geleneği 3 metrekarede yaşatıyor. O mesleğin son temsilcilerinden olan Çelik, eleman bulamamaktan yakınırken bir yandan da mesleğinin unutulmaya yüz tutmasına üzülüyor…

Gaziantep’in tarihi Bakırcılar Çarşısı’nda, 70 yıldır mesleğini sürdüren en yaşlı bakır ustası Miktat Çelik (83), zanaatının son demlerini yaşadığını ifade ediyor. 13 yaşında çırak olarak başladığı bu meslekteki deneyimleri, bakırcılığın geleceği açısından endişe verici bir tabloyu gözler önüne seriyor.

70 YILLIK HİKAYE

1941 yılında dünyaya gelen Miktat Çelik, 13 yaşında babası tarafından bir bakır ustasına çırak olarak verilerek bu zanaata adım attı. Şu anda yalnızca 3 metrekarelik dükkanında bakır işleyip, eski bakır eşyaların tadilatını yaparak geçimini sağlıyor. Çelik, Gaziantep'teki tarihi Bakırcılar Çarşısı’nda bakırcılığın köklü geçmişine dikkat çekiyor.

gaziantepte-70-yillik-bakir-ustasi-miktat-celik-1.jpg

ÇIRAK YETİŞMİYOR, MADDİ ZORLUKLAR ARTIYOR

Çelik, bakırcılık mesleğinin yok olmanın eşiğine geldiğini vurgulayarak, "Yeni çıraklar yetiştirilemiyor ve maddi zorluklar artıyor," dedi. Geleneksel bakırcılık mesleğinin artık bir ihtiyaç olmaktan çıkıp, sadece aksesuar amaçlı kullanıldığını belirtti. "İnsanlar artık bakıra bakmakla yetiniyor," ifadeleriyle bu azalmanın sebeplerini dile getirdi.

gaziantepte-70-yillik-bakir-ustasi-miktat-celik-2.jpg

EKONOMİK ZORLUKLAR BAKIRA OLAN İLGİYİ AZALTIYOR

Bakır fiyatlarının yükselmesi, zanaatkârlar için büyük bir sorun haline geldi. Çelik, "Kilosunu 450 liradan aldığımız ham bakırı işlemek için yüksek fiyatlarla alıyoruz. İşçilik payı ve kar marjı eklenince, ürün fiyatları da artıyor," diyerek zanaatın ekonomik sıkıntılarına değindi. Bu durum, müşterilerin alım gücünü zorlayarak bakıra olan ilgiyi azaltıyor.

gaziantepte-70-yillik-bakir-ustasi-miktat-celik-3.jpg

“SON DEMLERİ YAŞIYORUZ”

Miktat Çelik, "Mesleğimizde son demleri yaşıyoruz. Yeni nesil bakırcılığa ilgi göstermiyor," diyerek gençlerin bu mesleği öğrenme konusundaki isteksizliğinden yakındı. Bakırcılık, tarih boyunca Gaziantep kültürünün önemli bir parçası olmasına rağmen, bu zanaatın geleceği belirsizlik içinde.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN