İmamoğlu ‘rekorlar kırılan dönemdeyiz’ diyerek DSİ’ye seslendi: Ne yazık ki artık cevap dahi alamıyoruz

İmamoğlu ‘rekorlar kırılan dönemdeyiz’ diyerek DSİ’ye seslendi: Ne yazık ki artık cevap dahi alamıyoruz

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul’da günlük su tüketimi ve Anadolu yakasından Avrupa yakasına su aktarımında tarihi rekorlar kırıldığını belirtti. Melen Barajı’nın tamamlanmamasına tepki gösteren İmamoğlu, Devlet Su İşleri’ne (DSİ) hitaben, “Ne yazık ki artık cevap dahi alamıyoruz” şeklinde konuştu.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (İSKİ) yürüttüğü en büyük içme suyu projelerinden biri olan Kağıthane-Bahçelievler-Sefaköy İçme Suyu Tüneli’nde incelemelerde bulundu. Projenin ilerleyişini yakından takip eden İmamoğlu, yerin 50 metre altında gerçekleşen çelik boru kaynağını bizzat yaptı.

İmamoğlu’na incelemeleri sırasında Eyüpsultan Belediye Başkanı Mithat Bülent Özmen ve Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hakan Bahçetepe eşlik etti. İSKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa, proje hakkında detaylı bilgi vererek tünelin yüzde 97’sinin tamamlandığını, geriye sadece 357 metrelik bir bölümün kaldığını açıkladı.

TARİHİ PROJENİN SON AŞAMALARI

İSKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa, projenin İstanbul’un en büyük içme suyu projelerinden biri olduğunu belirterek, “Kağıthane’den Sefaköy’e uzanan, 20 bin 630 metre uzunluğunda ve 4 metre beton çapında bir tünel inşa ediyoruz. Bu tünelin Avrupa yakasındaki su dağıtımını artırmak için hayati bir önemi var. Şu ana kadar tünelin yüzde 97’sini tamamladık ve son aşamaya geldik” dedi.

Dr. Başa, projenin İstanbul’un su ihtiyacını karşılamak için büyük bir yatırım olduğunu ve özellikle Melen’den gelen suyun Avrupa yakasına güvenli bir şekilde aktarılmasını sağlamak amacıyla tasarlandığını vurguladı. Başa, projenin tamamlanmasının ardından İstanbul’un su altyapısında önemli bir rahatlama sağlanacağını belirtti.

İMAMOĞLU: İSTANBUL’UN SU YOLCULUĞU MEŞAKKATLİ

Başkan Ekrem İmamoğlu, yerin 50 metre altındaki şaft alanında yaptığı incelemeler sırasında İstanbul’un içme suyu ihtiyacının karşılanmasının ne kadar zor ve meşakkatli bir süreç olduğunu dile getirdi. İstanbul’un tarih boyunca su temininde büyük zorluklar yaşadığını belirten İmamoğlu, “İstanbul, yüzyıllardır su kaynaklarını uzak mesafelerden getirmek zorunda kalmış bir şehir. Bugün de bu zorlu yolculuk devam ediyor. Melen’den gelen su, İstanbul için hayati bir önem taşıyor. Bu nedenle bu tür projeler, şehrimizin su ihtiyacını karşılamak için büyük bir titizlikle planlanmalı” diye konuştu.

İmamoğlu, Avrupa yakasında su rezervlerinin azaldığı ve kurak geçen dönemlerde, Anadolu yakasından Avrupa’ya su aktarma çalışmalarının büyük bir önem kazandığını da vurguladı. Geçen yıl Avrupa yakasındaki su rezervlerinin ciddi şekilde azaldığını, ancak Anadolu yakasından aktarılan suyun bu eksikliği telafi ettiğini belirtti.

'TARİHİ REKORLAR KIRILAN BİR DÖNEMİN İÇERİSİNDEYİZ'

İmamoğlu, konuyla ilgili olarak, "Malumunuz; İstanbul'un büyük bir kısmı, Avrupa yakasında yaşıyor ve neredeyse 3’te 2 su tüketimi de bu tarafta. Böylesi yoğun bir su tüketiminin olduğu bölgenin, tabii Anadolu yakasında yoğunlaşan hem su rezervleri olarak yoğunlaşan hem Melen'in katkısıyla gelen ilave su kapasitesinin Anadolu yakasından Avrupa yakasına aktarılmasıyla ilgili süreçler, İstanbul'umuzun tarihi boyunca hep bir yatırım alanı olmuş. Hatta yakın zamanda, bir kısım kullanılmayan, Boğaz altından geçiş hatlarını da toparlayarak ve ihya ederek, kullanıma açtık. Çünkü gerçekten tarihi rekorlar kırılan bir dönemin içerisindeyiz hem günlük su tüketimi hem de Anadolu yakasından Avrupa yakasına su aktarımı hususunda. Bu kapsamda, özellikle geçen yıl mesela Avrupa yakasındaki rezervlerimiz, inanılmaz kurak geçti ama Anadolu yakasında da tam tersi bir durum vardı. Ve bu geçişler, bizim kesintisiz su ihtiyacını karşılama konusunda da Avrupa yakasında bu tür yatırımlarımızın karşılığını bulduk. Ki şimdi özellikle suyun Melen'den buraya basılmasıyla ilgili süreçte, 700 bin metreküplük bir ek kapasiteyi devreye aldık" dedi.

MELEN BARAJI’NDA GECİKME VE SU TÜKETİMİ POLEMİĞİ

İstanbul’un su ihtiyacını karşılamak için yapılan projelerde en büyük sıkıntının Melen Barajı’nın tamamlanamaması olduğunu söyleyen İmamoğlu, “Melen Barajı, İstanbul için hayati öneme sahip. Ancak ne yazık ki barajın tamamlanmasıyla ilgili süreçte ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Barajın tamamlanamaması, İstanbul’un su rezervlerini olumsuz etkiliyor” dedi.

İSKİ’nin su tarifeleriyle ilgili olarak yaşanan polemiklere de değinen İmamoğlu, “İSKİ, sadece suyu dağıtan bir kurum değil; aynı zamanda büyük yatırımlar yapan bir kurum. İSKİ, bu projelerle İstanbul’un su ihtiyacını karşılamak için büyük yatırımlar yapıyor ve bu yatırımları finanse edebilmek için su tarifelerini düzenlemek zorunda. Ancak bu durum, geçtiğimiz dönemlerde suistimal edildi” diyerek, suyun hayati bir mesele olduğunu ve İstanbul halkına kesintisiz su sağlamanın önemini vurguladı.

DEPREM VE SU GÜVENLİĞİ

Projenin deprem gibi doğal afetler sırasında İstanbul’un su güvenliğini de artıracağını belirten İmamoğlu, “Bu tür yapılar, deprem anında bile kesintisiz su sağlamamız açısından büyük bir nimet. Bu projede kullanılan teknoloji ve mühendislik hesapları, İstanbul’un su ihtiyacını en güvenli şekilde karşılamayı hedefliyor” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN