Herkes Türk mühendisleri konuşuyor! Artık yurt dışından alınmayacak! Savunmadan havacılığa kadar her alanda kullanılacak

Herkes Türk mühendisleri konuşuyor! Artık yurt dışından alınmayacak! Savunmadan havacılığa kadar her alanda kullanılacak

Türkiye'den farklı alanlarda atılımlar gerçekleştirilmeye devam ediyor. Mersin Üniversitesi tarafından geliştirildi gözler Türklere çevrildi. Savunma sanayinden havacılık alanına kadar her yerde karşınıza çıkacak. İşte Mersin Üniversitesi’nden tarihi gelişme…

Çekme kuvveti 1500 olan çelik bağlantı elemanı savunmadan havacılığa kadar her alanda karşınıza çıkacak. Mersin Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Mustafa Taşkın ve ekibi tarafından geliştirilen çelik bağlantı elemanı Türkiye için tarihi bir gelişmeye imza atıyor. İşte Mersin Üniversitesi’nden tarihi gelişme…

ARTIK YURT DIŞINDAN ALINMAYACAK

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Mustafa Taşkın, ekibi ile birlikte tarihi bir gelişmeye imza attı. Savunma sanayinde çalışan bir firma ile TÜBİTAK 1507 destekli Nano boyutlu yüksek mukavemetli bağlantı elemanı üretimi ile bir proje geliştirdi.Yapılan çalışma doğrultusunda elde edilen çeliğin yeni alaşım elementleri ilave edilerek bazı termomekanik işlemlere tabi tutularak yurt dışından ithal edilen 1100 megapascal bağlantı elemanlarından daha kaliteli bir ürün üretildiği belirtildi.

cekme-halati.jpg

“ÇELİK ÜRETİMİNDE İYİ DURUMDA”

Türkiye'nin Çelik üretiminde iyi durumda olduğunu belirten Mustafa Akın, yüksek kaliteli çelik üretim konusunda çok iyi durumda olmadığımızı belirtti. Gördüğü eksikliği gidermek amacıyla üretim konusunda çalışmaya başladıklarını ifade eden Akın, “O amaçla da yeni bir kompozisyon bize uygun ifadeyle ‘alaşım’ geliştirdik. Bu alaşımı döktük. Sonrasında bu alaşımı döküm olarak elde ettik. Bunu sonrasında iki eksenli olarak dövdük. Bu malzemeyle ilgili ısıl işlemlerimizi yaptık. Malzemeye ilave etmiş olduğumuz tane küçültücüler, malzememizin tane boyutunu ortalama 30-40 mikrometre olan tane boyutunu 5 mikrometre seviyesine düşürdük. Bunun sonrasında da yaptığımız çalışmalar ve deney sonuçlarında şunu gördük ki dünyada var olan havacılık standardına göre istenilen malzemenin çekme dayanımı bin 100 megapaskal olması gerekirken, bizim numunelerimizde çekme dayanımımız bin 500 megapaskal seviyesine çıktı. Biz bu numunelerde çekme dayanımı bin 500 megapaskal, tane boyutu 4-6 mikrometre arasında ve sertliği de 40 ila 60 Rockwell arasında istediğimiz seviyede ayarlayabiliyoruz" açıklamalarında bulundu.

mersin-cekme-halati.jpg

STRATEJİK ÖNEME SAHİP

Üretilen bağlantı elemanının yurt dışından ithal edilen ürünlere eşdeğer bir üretim olduğunu ifade eden Akın, malzemelerin en önemli özelliğinin stratejik malzeme olması olduğunu da vurguladı. Elinizde paranız bulunsa dahi olası bir kriz, ambargo durumunda bu ürünlere erişimin zor olduğunu aktaran Akın, üretilen ürünün havacılık sektöründe kullanılmaya başladığını belirterek fiyatının ise 50 dolar seviyesinde olacağını aktardı. Katma değeri yüksek bir ürün üretildiğini vurgulayan Akın, şu anda ülkemizde mevcut olmayan bir malzemeyi geliştirdiklerini söyledi. Prof. Dr. Akın, stratejik bir öneme sahip olan ürünün deney aşamasında üretildiğini vurguladı.

SAVUNMA SANAYİNDE KULLANILACAK

Türkiye için önemli bir atılım olarak görülen bu ürünün yalnızca bağlantı elemanı olarak kullanılmayacağını işaret eden Akın, aklınıza gelebilecek her alanda kullanılabileceğine değindi. En yaygın örneğinin otomobil üretiminde olduğunu ifade eden Prof. Dr. Akın, otomobil üretimde iyi bir konumda olan Türkiye'nin araçlarda bağlantı elemanı kullandığını belirterek Otomobillerde birçok bağlantı elemanı kullanılmaktadır. Bunlardaki güvenilirlik oranı belirli bir değerdedir. Ama spor araçlarda yüzde 100 güvenilir eleman, malzeme isterler. Bu malzeme ile yüzde yüz güvenilirliği sağlayacak bir kaliteyi de elde etmiş olacağız. Bu malzemeyi biz zırh yapımında kullanacağız, ZTP’lerde (Zırhlı Personel Taşıyıcı), askeri araçlarda, tanklarda kullanılabilecek bir malzeme.” dedi.

cekme-halati-turkiye.jpg

Asıl kullanım ihtiyacının savunma sanayinde olduğuna dikkat çeken uzman isim, Türkiye'de üretilen ürünlerin yerli, milli ve maliyet açısından da diğer ithal ürünlere göre en az onda bir daha uygun fiyata yapıldığını söyledi. Çelik malzemelerin içerisine alaşım elementleri eklenerek elde edilen ürünün termomekanik işlemlere tabi tutularak farklı bir ürün haline getirildiğini aktardı. Hedefinin yüksek yorulma dayanımı istenilen yerlerde bağlantı elemanı olarak kullanmak olduğunu belirten Akın, %100 kalite ve güvenliğin ihtiyaç duyulduğu yerlerde kullanılabilecek konuma gelmeyi hedeflediklerine aktardı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN