Her üç evden birinde var: Yılda 40 bin insanın ölümüne neden oluyor! Kurumlardan, 'Artık kullanmayın' çağrısı

Her üç evden birinde var: Yılda 40 bin insanın ölümüne neden oluyor! Kurumlardan, 'Artık kullanmayın' çağrısı

Gaz ocakları ve gaz sobalarının yaydığı kirletici maddelerin, her yıl Avrupa'da 40 bin kişinin erken ölümüne neden olduğu tespit edildi. İşte detaylar...

Evlerde kullanılan gazlı ocaklarının kalp ve akciğer hastalıklarına yol açan zararlı gazlar yaydığını belirten uzmanlar, uyarılarda bulundu.

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ve İngiltere'deki haneler üzerinde yapılan bir araştırmaya sonuçları kaygı verici düzeyde. Gazlı ocak kullanımı ortalama olarak bir kişinin ömründen yaklaşık 2 yılı aldığı ortaya çıktı.

Uzmanlar, AB'de her yıl 36 bin 31 erken ölümün ve İngiltere'de 3 bin 928'inin gazlı ocak kullanımından kaynakladığını duyurdu. Uzmanlar, yalnızca azot dioksitin (NO2) sağlık etkilerini dikkate aldıklarını, karbonmonoksit ve benzen gibi diğer gazların bu çalışmada ele alınmadığını belirtti.

gazli-ocak-zararli-mi.jpg

SOLUNUM YOLLARINI İLTİHAPLANDIRAN MADDELERE NEDEN OLUYOR

Tvnota'da yer alan habere göre, AB'de de neredeyse her üç evden biri gazla yemek pişiriyor. Birleşik Krallık'taki evlerin yüzde 54'ünde, İtalya, Hollanda, Romanya ve Macaristan'daki evlerin ise yüzde 60'ından fazlasında gaz ocaklarının kullanımı fazla. Fosil gazı yakan ocaklar, hava yollarını iltihaplandıran zararlı maddelerin üretimine neden oluyor.

Yayınlanan rapor, Avrupa İklim Vakfı tarafından desteklendi. Geçen yıl evlerdeki hava kalitesini ölçerek gazla yemek pişirmenin iç mekan hava kirliliğini ne kadar artırdığını bulmaya yönelik araştırmayı temel alan rapor, araştırma kapsamında Jaume I Üniversitesi ve Valencia Üniversitesi'nden bilim insanlarının gazla yemek pişirirken iç mekan ve dış mekan hava kirliliği arasındaki oranları ölçtü. İç mekanda NO 2 maruziyetini hesapladı.

'GAZLI OCAKLARI KULLANIMDAN KALDIRIN' ÇAĞRISI

AB bu ay dış hava kalitesiyle ilgili kurallarını sıkılaştırma kararı aldı. Fakat iç hava kalitesi için standartlar ortaya konulmadı.

Avrupa Halk Sağlığı İttifakı (EPHA), politika yapıcıları emisyonlara sınırlar koydu. Daha temiz ocaklara geçişe yardımcı olmak için para teklif edildi.

EPHA, üreticileri ocakları kirlilik riskleriyle etiketlemeye zorlayarak gazlı ocakları aşamalı olarak kaldırma çağrısında bulundu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN