Türk Tabipleri Birliği çağrısıyla, hekimler ülke genelinde iş bırakma eylemi yaptı. TBMM'de özlük haklarını içeren teklifin geri çekilmesini protesto eden hekimler acil servisi, kanser tedavisi ve yoğun bakım ve koronavirüs hastaları gibi acil ve zorunlu durumlar dışında bugün çalışmıyor.
Türk Tabipleri Birliği (TTB),hekimlerin özlük haklarına ilişkin düzenlemenin TBMM'de görüşülen tekliften çıkarılmasına ilişkin bir günlük iş bırakma eylemi kararını bugün uyguluyor.
Hekimlerin eyleminde tüm çalışanlar değil kanser, yoğun bakım, diyaliz, çocuk ve acil servis gibi acil müdahale gereken yerlerin dışında kalan branşlarda iş bırakma eylemi yapıyor.
'G(ö)REV adı verilen iş bırakma eylemine TTB’nin bir günlük iş bırakma çağrısına, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası, Genel Sağlık ve Sosyal Hizmet Kolu Kamu Çalışanları Sendikası da destek veriyor.
'HEKİMLER TÜKENMESİN DİYE BİZİ DESTEKLEME GÜNÜNÜZDÜR'
TTB Merkez Konseyi Bakanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı bugün hastaneye gelen hasta ve yakınlarına eylemin amacını anlattı. Fincancı, "Görevimizin başındayız ama sağlık hizmeti üretmiyoruz. Üretimden gelen gücümüzü sizler için de kullanıyoruz. Biz tükenirsek siz sağlık hizmeti alamazsınız. Sağlık emekçileri ve hekimler tükenmesin diye bugün bizi destekleme gününüzdür. Yanımızda olun lütfen" diye seslendi.
Öte yandan TTB hesaplarından paylaşılan hastane fotoğraflarında da hasta bekleme alanlarının boş kaldığı görüldü.
Hekimler 83 ilde basın açıklamalarıyla taleplerini dile getirdi.
İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Osman Küçükosmanoğlu, Sadi Konuk Devlet Hastanesinde iş bırakan TTB üyesi hekimler adına yaptığı açıklamada, eylemin bir uyarı eylemi olduğunu vurguladı. Küçükosmanoğlu, “Eğer hekimleri görmezden gelmeye devam ederseniz eylemlerimiz devam edecek” dedi.
Küçükosmanoğlu sağlık emekçilerinin taleplerini şöyle sıraladı:
İnsanca yaşayabileceğimiz, insanca geçinebileceğimiz, emekliliğe yansıyan temel ücret, 7.200 ek gösterge ve pandemide çalışılan her yıl için 120 gün yıpranma payı istiyoruz!
Performans sisteminin kaldırılmasını, döner sermaye uygulamasına son verilmesini, sabit maaşımızın bunlara muhtaç etmeyecek, emekliliğe yansıyacak şekilde düzenlenmesi istiyoruz!
Mevcut 5 dakikada bir muayene dayatmasına son verilmesini; randevuların hastalarımıza en az 20 dakika ayırabileceğimiz şekilde düzenlenmesini istiyoruz!