Hatay’da eğitim gören üniversite öğrencileri, eğitimin çevrim içi yapılması gerekçesiyle KYK yurtlarına yerleştirilmedi. KARAR’a konuşan öğrenciler, gerekçenin aksine eğitimin yüz yüze olduğunu ve kimi öğrencilerin barınma sorunu sebebiyle okulu bırakmayı düşündüğünü anlatırken okul yönetimiyse durumun sistemsel bir sorundan kaynaklı olduğunu, öğrencilerin dersler başlamadan 2-3 gün önce KYK yurtlarına başvurmaları gerektiğini söylüyor.
BÜŞRA CEBECİ
Maraş merkezli 6 Şubat depremlerinin ardından uzaktan eğitim modeline geçilen kentlerde önümüzdeki eğitim öğretim yılında tamamen ya da kademeli olarak yüz yüze eğitimin başlaması planlanıyor. Bu anlamda Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi de 30 Eylül’de kapılarını üç ve dördüncü sınıf öğrencilerine açacak.
Eğitim yüz yüze yapılması kararının ardından üniversite öğrencileri Kredi Yurtlar Kurumu’na (KYK) yurt başvurusunda bulundu fakat sonuçlar açıklandığında öğrenciler, kötü bir sürprizle karşılaştı.
Okul yüz yüze eğitim kararı alsa da Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı KYK, eğitimin çevrimiçi olması gerekçesiyle öğrencileri yurda yerleştirmedi. Sonuç ekranında ayrıca, öğrencilerin yüz yüze eğitim aldıklarını belgelemeleri halinde yurtlara yerleştirilebilecekleri de bildirildi. KARAR’a konuşan öğrenciler bu sonuçlar üzerine önce okula başvurduklarını, okulun Gençlik ve Spor Bakanlığı’na yönlendirdiğini, Bakanlığın da telefonları açmadığını belirttiler.
DEPREM BÖLGESİNDEKİ ÖĞRENCİLER YURDA YERLEŞEMEDİ
Sorularına net yanıtlar alamayan öğrenciler ev arayışına girse de depremin vurduğu Hatay’da ev sayısının az olması sebebiyle kiralar oldukça yüksek ve çoğu ev hasarlı durumda. Mustafa Kemal Üniversitesi öğrencilerinden Ömer, daha önceden bir öğrenci evinde kaldığını, o dönem bin TL olan kiraların şu an 10 bin TL’lere çıktığını, okulların açılmasıyla birlikte kiraların muhtemelen daha da artacağını söylüyor. Ayrıca Ömer’in daha önce kaldığı öğrenci evi depremde Ömer’in deyimiyle ikiye ayrılmış. Ömer bu eve bir sıva yapıldığını ve şimdi 10 bin TL’den ilana konduğunu söylüyor.
Dördüncü sınıf öğrencisi olan Ömer, derslerin başlamasına az bir zaman kalmasına rağmen barınma sorununun halen çözülemediğini, okulun kendilerinin hiçbir sorusunu yanıtlamadığını söylüyor.
Barınamıyoruz Hareketi adında bir öğrenci grubu, öğrencilerin barınma sorunlarını gündeme getirerek bu sorunların çözülmesini talep ediyorlar. 2021’den bu yana pek çok kentte faaliyet gösteren grup adına KARAR’a konuşan Demir Karabacak, özellikle deprem bölgesinde öğrencilerin ciddi bir barınma kriziyle karşı karşıya olduklarını anlatıyor. Kahramanmaraş’ta da benzer bir sorun olduğunu söyleyen Karabacak, Bilecik’te de yurtların deprem riski sebebiyle boşaltıldığını, burada da ciddi bir barınma sorunu olduğunu söylüyor ve “Deprem bölgelerinde ya da deprem riski olan yerlerde öğrenciler çok ciddi barınma krizinin ortasında kaldı. Özellikle bu yıl ‘yurt bulamazsam okulu bırakmak zorundayım’ diyen çok fazla öğrenci oldu” dedi.
“OKUL AÇILMADAN BİRKAÇ GÜN ÖNCE GELİN”
Mustafa Kemal Üniversitesi yetkilileri ise yurt kapasitesi konusunda bir sorun olmadığını, öğrencilerin başvuru sonuçlarının sistemsel bir hatadan kaynaklandığını söylüyorlar.
Mustafa Kemal Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi ve üniversitenin basın biriminden sorumlu Ömer Faruk Özcan süreçle ilgili KARAR’a bilgi verdi. Özcan, Hatay’da yaşamın normale dönmesi adına yüz yüze eğitime geçmenin önemli olduğunu, bu sebeple okul yönetiminin 3 ve 4’üncü sınıflar için yüz yüze eğitim uygulamasına geçme kararı aldığını söyledi. Okul böyle bir karar alsa da KYK’nın mevcut uzaktan eğitim kararı sebebiyle öğrencilere bu sonuçları verdiğini, okul yönetimi olarak KYK ile görüştüklerini ve öğrencilerin yurt kayıtlarının yapılacağını söyledi.
KARAR’a konuşan öğrenciler okulun resmi internet sitesinde bir açıklama olmadığını, sadece okulun Instagram hesabından bir açıklama paylaşıldığını buna göre de öğrenci belgeleriyle KYK’lara gitmeleri halinde kayıt yaptırabileceklerinin açıklandığını söylediler. KYK’ya bir de bu şekilde başvurmak isteyen öğrenciler bu defa da başvuru için erken olduğu, daha sonra gelmeleri gerektiği cevabıyla karşılaştılar. Öğrenciler, kendilerine net bir bilgi veya tarih belirtilmediğini de söylediler.
Özcan ise kayıtların erken başlamasının karışıklığa yol açacağı görüşünde. Özcan’ın KARAR’a verdiği bilgiye göre öğrencilerin derslerin başlayacağı 30 Eylül tarihinden birkaç gün önce yurtlara başvurmaları gerekiyor. Bu tarihte gelen öğrencilerin bir sürprizle daha karşılaşıp karşılaşmayacağını sorduğumuz Özcan, her öğrencinin yurtlara muhakkak yerleştirileceğini söylüyor, yüz yüze eğitim alan öğrenci sayısını karşılayacak yurt kapasitesi olduğunu söylüyor.
Özcan’ın verdiği tarihi ve yurt kapasitesinin yeterli olduğu bilgisini ilettiğimiz öğrenciler ise bu duruma tepkili. Öğrenciler, Özcan’ın verdiği birkaç günlük sürenin çok kısa olduğunu, normal şartlarda çok daha öncesinden giderek yerleşmeleri gerektiğini söylüyorlar. Öğrencilerin bir diğer kaygısı da dersler başlamadan birkaç gün önce gittiklerinde yurtlara yerleşememe ihtimali. Ömer’in başta dediği gibi öğrencilerin kalacak yer bulamadan geçirdiği her gün, kalacak yer bulmaları daha da zorlaşıyor. Zira dersler başladığında yurda yerleşemeyen bir öğrencinin, kiralar daha da yükseleceği için ev tutması da mümkün görünmüyor.