Hatay'da arkeologları şaşkına uğrayan keşif! 3500 yıllık alışveriş fişi bulundu

Hatay'da arkeologları şaşkına uğrayan keşif! 3500 yıllık alışveriş fişi bulundu

Hatay'da arkeologları bile şaşkına uğrattı! O keşif bir ilk! 3500 yıllık alışveriş fişi bulundu! Arkeoloji dünyasını heyecanlandıran keşfin ayrıntıları...

Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde yer alan ve “Eski Alalah” olarak da bilinen Aççana Höyük’te yapılan arkeolojik kazılar, milattan önce 15. yüzyıla ait önemli bir keşfe sahne oldu. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un verdiği bilgilere göre, boyutları 4,2 cm x 3,5 cm olan ve Akadca çivi yazısıyla yazılmış bir tablet bulundu. Bu küçük ancak değerli tabletin, masa, sandalye ve tabure alımına dair idari kayıtlar içerdiği ortaya çıktı.

EKONOMİK YAPIYI ANLAMAMIZA YARDIMCI OLACAK

fis-3.webp

OdaTV'de yer alan haberde Bakan Ersoy, kibrit kutusu büyüklüğündeki bu tabletin Geç Tunç Çağı'nın ekonomik yapısını ve devlet sistemini anlamak adına yeni bir perspektif sunacağını belirtti. Tabletin 28 gram ağırlığında olduğunu söyleyen Ersoy, bu eserin arkeoloji dünyasında büyük heyecan yarattığını vurguladı. Geçtiğimiz yıl da aynı bölgede Akadca yazılmış ve kent satışı sözleşmesine dair bilgiler içeren bir kil tablet bulunmuştu. Bu tablet, müzeye alınarak korunmuştu.

MUKİŞ KRALLIĞI'NA AİT TABLET

fis-2-001.webp

Tarihî eserde, mobilya alımına dair ayrıntılı rakamlar ve alışverişin kimler tarafından gerçekleştirildiğine dair bilgiler yer alıyor. Dil bilimciler, Mukiş Krallığı'na ait bu tablet üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Bu keşif, bölgedeki ekonomik ve sosyal yaşam hakkında daha fazla bilgi edinmemize olanak tanıyacak.

AÇÇANA HÖYÜK’TE YILLARDIR DEVAM EDEN KAZILAR

fis-001.webp​​​​​​​

Amik Ovası’nda yer alan Aççana Höyük’teki arkeolojik kazılar, ilk olarak 1930’lu yıllarda başladı. Türk arkeologlar, 24 yıl önce yeniden kazı çalışmalarına başladı ve bu süreçte 3 bin 400 yıl öncesine ait birçok eşsiz parça ortaya çıkarıldı. İskeletlerden alınan DNA örnekleri, o dönemde göç ve ticarete bağlı insan hareketliliği hakkında önemli veriler sundu. Bugün tarım ve gastronomi ile öne çıkan Amik Ovası’nın, o dönemde ticaretin merkezi olduğu belirlendi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN