Güvende değiliz

Güvende değiliz

Son dönemde polise, kadınlara ve çocuklara yönelik saldırlar ile çete çatışmaları güvenlik problemini gün yüzüne çıkardı. Kamuoyu araştırmaları da vatandaşın yaşananlardan dolayı kendini güvende hissetmediğini gösterdi. Metropoll’ün anketine göre, halkın yüzde 58.5’i kendini güvende görmüyor. Geçen yıl yüzde 42.2 ölçülen endeksteki artış siyasi parti bazında daha yüksek. İktidar seçmeninde ‘Türkiye güvenli bir ülke’ diyenlerin oranında yüzde 20’lik düşüş yaşandığı görüldü.

BERFU KARGI

Türkiye’de son yıllarda artan çete varlığı ve sokak ortasında yaşanan kanlı hesaplaşmaları gün aşırı yaşanırken buna son dönemlerde şiddet olayları da eklendi. Narin Güran, Sıla bebekle başlayan kadın ve çocuğa yönelik şiddet Fatih’teki Sur cinayetleriyle belirginleşti. Ardından Başakşehir’de eline bıçak alan bir kişi sokakta önüne gelene saldırdı. Bir gün sonra Beyoğlu İstiklal Caddesi’nde bir kişi polisi bıçakladı. 24 saat geçmeden Konya’da yardım çağrısına giden polis bıçaklandı. Olaylarda saldırıyı gerçekleştirenlerin ortak noktasının suç makineleri olması toplumdaki tedirginliği daha da artırdı.

man.png

İKTİDAR SEÇMENİNDE GÜVENLİK KAYGISI ARTIYOR

Metropoll Araştırma’nın anketi ise vahim tabloyu gösterdi. Eylül anketine göre vatandaşın yüzde 58.5’i ‘Türkiye güvenli bir ülke değil’ derken ‘Güvenli’ diyenlerin oranı yüzde 39.1’de kaldı. Geçen yıl yüzde 42,2 olan verideki artış siyasi parti bazında daha yüksel ölçüldü. AK Parti seçmeninde ‘Güvendeyiz’ diyenler yüzde 83’iken bu yıl yüzde 61’e düştü. MHP’de oran yüzde 85’ten 60.6’ya geriledi. Muhalefette ise ‘Güvendeyiz diyenler’ daha az. 2023’te güvendeyiz diyen CHP’liler yüzde 36.8 iken bu yıl yüzde 17.7’ye, İYİ Parti’de 25.7’den 14’e ve DEM Parti seçmeninde yüzde 24.1’den 19.8’e geriledi. S/7

CİNAYETLERDEN YASALARI UYGULAMAYAN SORUMLU

Kadına yönelik şiddeti yine kadınlar sokaklarda protesto etti. Eskişehir’de bir araya gelen grup, artan kadın cinayetlerine karşı yürüyüş yaptı. Kalabalık adına konuşma yapan Sude Aydın ‘Cinayetlerden faillere cesaret verenler ve yasaları etkin uygulamayanlar sorumludur’ dedi. Yine Ankara, Kütahya ve Samsun’da da kadınlar yürüyüşler düzenledi. Yasaların etkin şekilde uygulanmasını talep eden kadınlar, cezaların da artırılmasını istedi. Şiddetin kaynağına inerek çözüm üretmenin toplumda bütün kesimlerin sorumluluğu olduğunu belirtti.

1510krt01a-tum-yeni.jpg

VATANDAŞ KENDİNİ GÜVENDE GÖRMÜYOR

Polise yönelik, kadına ve çocuklara yönelik saldırlar ile çetelerin sokakta çatışması Türkiye’deki güvenlik problemini gün yüzüne çıkardı. Son yapılan araştırmalar ise vatandaşın yaşananlardan dolayı kendini güvende hissetmediğini gösterdi. Metropoll Araştırma’nın anketine göre, halkın yüzde 58,5’i güvenli bir ortamda yaşamadığını düşünüyor.

Kadınlara yönelik artan şiddet olayları ve organize suç çetelerinin faaliyetleri, toplumda güvenlik endişelerini daha da körüklediği araştırmalara yansıdı. Son zamanlarda Türkiye’de artan kadınlara yönelik şiddet olayları, suç kaydı bulunan çete üyelerinin sokaklarda serbestçe dolaşması ve polis memurlarına yönelik saldırılar, toplumda güvenlik kaygılarını artırmış durumda. Metropoll Araştırma’nın sahibi Prof. Dr. Özer Sencar, bu duruma dikkat çeken bir paylaşım yaptı. Sencar, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada “Seçmenlerin yarısından fazlası Türkiye’nin güvenli bir ülke olmadığını düşünüyor” ifadelerini kullandı.

GEÇEN YILA GÖRE ARTIŞ VAR

Sencar’ın paylaşımına eklediği ankete göre, halkın yüzde 58.5’i Türkiye’de güvenli bir ortamda yaşamadığını düşünüyor. Ankete katılanların yalnızca yüzde 39.1’i Türkiye’nin güvenli bir ülke olduğunu belirtirken, yüzde 2,4’ü ise bu konuda fikri olmadığını dile getirdi. Bu oran, Eylül 2023’e kıyasla güvenlik algısının önemli ölçüde azaldığını gösteriyor. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde güvenlik algısı yüzde 55,2 seviyesindeydi, ancak bu yıl büyük bir düşüş yaşandı.

İKTİDARA GÖRE ‘GÜVENDEYİZ’

Anket sonuçlarına siyasi parti bazında bakıldığında da ilginç bir tablo ortaya çıkıyor. 2023’te yüzde 83’ü kendini güvende gören AK Parti seçmenlerinin bu yıl ise yüzde 61’i Türkiye’nin güvenli bir ülke olduğuna inanırken, bu oran CHP seçmenlerinde sadece yüzde 17.7. CHP’de de bu oran geçen yıl yüzde 36.8 olarak ölçülmüştü. MHP seçmeninin yüzde 85’i geçtiğimiz yıl Türkiye’nin gükvende olduğu olduğunu belirtirken bu yılki anlkette aynı düşünenlerin oranı yüzde 60.6’ya düştü. Yine Türkiye’nin güvenli bir ülke olduğunu belirten İYİ Parti seçmeninde oran 2023’te yüzde 25.7 iken bu yıl yüzde 14’e kadar düştü. Düşüş DEM Parti seçmeninde de görüldü. 2023’te yüzde 24.1’i Türkiye güvenli bir ülke diyen DEM Parti seçmeninde bu oran 2024 Eylül itibariyle yüzde 19.8’e geriledi.

BÜTÜN PARTİLERDE DÜŞÜŞ VAR

Bu veriler, toplumdaki güvenlik algısının siyasi eğilimlere göre değişiklik gösterdiğini açıkça ortaya koyuyor. Kadınlara yönelik artan şiddet olayları ve organize suç unsurlarının sokaklarda serbest dolaşması gibi endişe verici gelişmeler, vatandaşlar arasında güvenlik kaygısını artırırken, hükümetin bu konudaki politikaları ve önlemlerinin yeterliliği tartışılmaya devam ediyor. Anket sonuçları, toplumun büyük bir kesiminin mevcut güvenlik politikalarından memnun olmadığını ve daha güvenli bir ortam talep ettiğini yansıtıyor.

CİNAYETLERDEN FAİLLERE CESARET VERENLER SORUMLU

KADINLAR ŞİDDETE KARŞI SOKAKTA

Kadınlar kadına yönelik şiddete tepkilerini sokaklarda protesto gösterileriyle ortaya koymaya devam ediyor. Eskişehir’de bir araya gelen kadınlar, son dönemde artan kadın cinayetlerine karşı yürüyüş yaptı. Eskişehir Genç Feministler adına açıklama yapan Sude Aydın “Cinayetlerden faillere cesaret verenler ve yasaları etkin uygulamayanlar sorumludur” dedi. Ankara’da da ‘Yüksek Türk Gençliği’ platformuna üye üniversite öğrencileri, kadın cinayetlerini protesto etti. Platform üyeleri, Ulus Meydanı’nda bir araya gelerek kadın cinayetlerine karşı basın açıklaması yaptı. Grup adına konuşan Bekir Saka, kadına ve çocuğa yönelik şiddetin, kendilerini derinden etkileyen bir mesele olduğunu belirtti. Kadına ve çocuğa yönelik şiddetin, Türk gençliği için milli bir sorun olduğu değerlendirmesinde bulundu. Kütahya’da ise bir araya gelen kadınlar, son dönemde yaşanan kadın ve çocuk cinayetlerini protesto etti. Siyah giyinerek ellerinde dövizler taşıyan kadınların eylemine, erkekler de destek verdi. Kadına karşı şiddetin protesto edildiği adreslerden biri de Samsun’du. Atakum ilçesinde üniversite öğrencileri kadın cinayetlerini proteste etmek amacıyla yürüyüş düzenledi. Grup adına açıklama yapan Buse Kavalcı, son dönemde artan ve toplumsal huzuru bozan şiddet olaylarına karşı duyarlılıklarını göstermek adına yürüyüş düzenlediklerini söyledi. Kavalcı, kadın cinayetlerinin toplumu olumsuz etkilediğini ifade ederek “Kadına yönelik şiddet küresel bir insan hakkı ihlali olup bireylerin yaşam hakkı ve onurunu tehdit eden ciddi bir sorundur. Şiddetin kaynağına inerek çözüm üretmek hepimizin ortak sorumluluğudur” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN