Gürsel Tekin tersine göçün teşvik edilmesi çağrısında bulundu: İstanbul'dan sefaletle dönüyorlar

Gürsel Tekin tersine göçün teşvik edilmesi çağrısında bulundu: İstanbul'dan sefaletle dönüyorlar

İstanbul'da artan kiralar ve işsizlik nedeniyle tersine göç hızla artıyor. Eski CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, devletin tersine göç edenlere destek vererek, üretim ve tarımı teşvik etmesi gerektiğini vurguladı. Tekin, İstanbul'da 1 milyon boş konutun olduğunu öne sürerek "İnsanlar derin yoksulluk içinde evlerini terk ediyor" ifadelerine yer verdi.

MERVE ŞİŞMAN

İçişleri Bakanı Yerlikaya'nın, AK Parti İnsan Hakları Eğitim Programı'nda Suriyeli göçmenler hakkında dün paylaştığı son verilere göre; Türkiye'de kayıtlı 3 milyon 103 bin Suriyeli göçmenden 729 bininin beyan edilen adreslerde bulunamadığı ortaya çıktı. Yerlikaya düzensiz göçle de mücadele edeceklerini ifade etmişti.

CHP İstanbul eski Milletvekili Gürsel Tekin de KARAR'a yaptığı açıklamada İstanbul'da 1 milyon boş konutun olduğuna dikkat çekerek, insanların derin yoksulluk içinde evlerini terk ettiğini söyledi. "Artan kiralar ve işsizlik, İstanbul’da tersine göçü başlattı" diyen Tekin, bu durumun AK Parti iktidarının uyguladığı ekonomi politikalarının yansıması olduğunu kaydetti.

'İSTANBUL'DAN SEFALETLE DÖNÜYORLAR'

2019-2022 verilerine dikkat çeken Tekin, Esenyurt’ta bin 35, Bağcılarda 984, Küçükçekmece’de 780, Bahçelievler’de 624 ve Esenler’de 565 haneden tersine göç için belediyeye başvurmuş olduğunu hatırlattı. Tekin, “İstanbul genellikle göç almış bir şehir. Oysa şimdi tersine göç veriyor. Bu şehirde tutunamayanlar köylerine gidiyor. Bunca insan ‘Taşı toprağı altın’ diye İstanbul’a geldi, sefaletle dönüyor” dedi.

yeni-proje-1.jpg

'GÖÇ EDENLER İÇİN DEVLETİN 'ÜRETİM YAP' DEMESİ GEREKLİ'

İstanbul'u terk eden insanların memleketlerinde barınabilmesi ve üretim yapabilmesi için devlet tarafından teşvik verilmesi gerektiğini söyleyen Tekin çağrıda bulundu. "Sadece Suriyeliler değil, Türkler de geçim sıkıntısıyla, evine ekmek götürememek derdiyle uğraşıyor. Binlerce insan memleketlerinden kopup İstanbul'a geldi. Ekonomik koşullar nedeniyle tersine göç etmek zorunda kaldı. Memleketlerine dönen insanlar içinde devletin 'üretim yap, çiftçilikle uğraş' demesi gerekiyor."

KARAR'a konuşan Gürsel Tekin, tersine göç eden insanlara devletin destek vermesi gerektiğine dikkat çekerek sözlerini şöyle noktaladı:

"4 çeşit göç var; 1- Hali vakti yerinde olan insanlar daha çok Ege bölgesine göç ediyor. 2-Emekliler, Balıkesir, Çanakkale bölgesine göç ediyor. 3- Şehir içi göçe baktığımızda da çeşitli makamlara sahip isimlerde daha nezif yerlere göç ediyor. 4-Ciddi sorun yaşayarak kira ödeyemeyen, çocuklarını okutamayan insanlarda annesinden babasından kalma köydeki yerlerine göç ediyor.

En önemlisi de ciddi sorun yaşayarak göç eden insanlara belediyelerin, bakanlıkların, hükümetin yapması gereken bir şey var; teşvik etmek. Sanayi, tarım ve hayvancılıkla ilgili üretime teşvik etmek. Tersine göçü teşvik edelim, destekleyelim."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN