Gürcistan'dan geldi Türkiye'nin başına bela oldu! Keneye benziyor ama daha zararlı: Çözümü 19 litrelik damacana çıktı

Gürcistan'dan geldi Türkiye'nin başına bela oldu! Keneye benziyor ama daha zararlı: Çözümü 19 litrelik damacana çıktı

Bu defa Gürcistan’dan Türkiye’ye giriş yaptı. Özellikle de çiftçilerin korkulu rüyası haline geldi. Öte yandan görüntü olarak her ne kadar keneye benzese de kene olmadığı açıklandı. İşte konuya ilişkin detaylar…

Doğu Karadeniz'deki fındık bahçeleri, Gürcistan'dan gelen yeni bir tehdit ile karşı karşıya. Keneye benzeyen ancak daha zararlı olan kahverengi kokarca böceği, 19 litrelik damacana tuzaklarla etkisiz hale getirilmeye çalışılıyor.

yeni-proje-1-004.jpg

KAHVERENGİ KOKARCA BÖCEĞİ FINDIKLARA SALDIRIYOR

Doğu Karadeniz'deki fındık bahçelerini tehdit eden kahverengi kokarca böceği, tarım alanlarında ciddi zararlara yol açıyor. Gürcistan'dan Türkiye'ye geçiş yaptığı belirlenen bu zararlı böcek, günde 30 kilometreye kadar hareket edebiliyor. Fındık ağaçlarının köklerini emerek, 20 gün içinde köklerin kurumasına neden oluyor.

yeni-proje-2-004.jpg

19 LİTRELİK DAMACANA TUZAKLARI İLE MÜCADELE

Bu tehlikeli zararlı ile mücadelede biyolojik yöntemler öne çıkıyor. Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Samsun Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nün ortak çalışmasıyla, 1600 farklı noktaya 19 litrelik pet damacana tuzakları yerleştirildi. İçerisinde cezbedici koku yayan madde bulunan bu damacanalar, böceklerin toplanarak imha edilmesini sağlıyor. Ekipler, düzenli aralıklarla damacanaları kontrol ederek, kokarcayı etkisiz hale getiriyor.

yeni-proje-3-003.jpg

BİYOLOJİK MÜCADELE VE SONUÇLAR

Bu biyolojik mücadele yöntemi, bölgedeki fındık üreticileri için umut ışığı oldu. Damacana tuzaklarının etkinliği, zararlının yayılmasını sınırlamayı ve fındık kalitesini korumayı hedefliyor. Tarım uzmanları, bu stratejinin bölgesel tarım üzerindeki olumlu etkilerini gözlemlemeye devam ediyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN