Günlük kazancı 4 bin lira: Hasat sonrası mesai başladı, alın teriyle tanesi 15 liraya çalışıyorlar

Günlük kazancı 4 bin lira: Hasat sonrası mesai başladı, alın teriyle tanesi 15 liraya çalışıyorlar

Edirne’de buğday hasadının tamamlanmasıyla birlikte yeni mesai başladı. İşçiler alın teriyle tanesi 15 liraya çalışıyorlar ama 40 dereceye kadar çıkan sıcaklık onları canlarından bezdiriyor. İşte, Türkiye’deki en zorlu mesainin detayları…

Edirne’de çiftçiler buğday hasadını tamamladı. Buğdaylardan kalan saplar ise tarlalarda, traktörlere bağlanan makineler ile 25 kiloluk balyaya dönüştürülüyor.

Balyaları ise mevsimlik işçiler traktörün çekicisine yüklüyor. Sıcaklıkların 35-40 dereceye kadar çıktığı bölgede işçiler ağır balyalar kadar kavurucu sıcaklarla ada mücadele etmek zorunda kalıyor. Tanesi 15 liradan balya taşıyan işçiler günlük ortalama 4.000 TL kazanıyor.

edirnede-balya-iscilerinin-mesaisi-basladi-1.jpg

“ARTIK ALIŞTIM BASİT GELİYOR”

56 yaşındaki İdris Zeyrek, 13 yaşından beri balya taşıdığını söyleyerek, "15 seneden bu yana bu köyde çalışıyorum. Torunlarımı ve çocuklarımı bu köyde büyüttüm. Her sene davet ediyorlar, yemeğimizi veriyorlar, tüm imkanları sunuyorlar.

edirnede-balya-iscilerinin-mesaisi-basladi-3.jpg

Ben bu işe alıştım, 13 yaşımdan bu yana balya atıyorum. Bunun yanında, Uzunköprü'de çiftlikte hamallık da yapıyorum, alışığım, bu nedenle balya bize çok basit geliyor. Sıcakta tabii ki zor oluyor ama bir şekilde işimizi yapıyoruz. Kazancımız çok şükür iyi fakat bu yıl geçen seneye oranla daha az alıyoruz. Bunun balyanın fiyatının ucuzlamasından da kaynaklandığını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

edirnede-balya-iscilerinin-mesaisi-basladi-2.jpg

EN ÇOK SICAK ZORLUYOR

50 yaşındaki Necahat Dikmen de en çok sıcak havaların kendilerini zorladığını belirterek, "Balya taşımaya birkaç yıldır buraya geliyorum ama en çok zorlandığımız sıcak hava. Bu sıcaklar bizi bitiriyor. 35-40 derece sıcak altında çalışıyoruz, Allah sabrını veriyor. Günlük yevmiyemizden fazlasını kazanıyoruz. Kazandığımız para yaptığımız işe göre değişiyor" dedi.

edirnede-balya-iscilerinin-mesaisi-basladi-4.jpg

“BU İŞ İÇİN SABAH 5’TE KALKIYORUZ”

14 yaşından beri balya taşıdığını söyleyen 21 yaşındaki Salih Dikmen ise "14 yaşından beri balya atıyorum. Sıcak altında çalışmak gerçekten çok zor. Özellikle düz ovada balya bağlamak ve taşımak çok zor ama köylü de çok yardımcı oluyor. Suyumuzu, yemeğimizi veriyorlar sağ olsunlar, her şeyimizi karşılıyorlar. Hava sıcaklığı da günden güne değiştiği için işin zorluğu da ona göre değişiyor. Bu iş için sabah 5'te kalkıyoruz, akşam yattığımız saat belli değil. Terlemeden, alın teri akıtmadan paranın kıymeti olmuyor" şeklinde konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN