Günlük 5000 TL ücret ödeseler de işçi bulmak hiç de kolay olmuyor. Bu kez ürünler değil işçiler karaborsaya düştü. Farklı meslek gruplarında farklı sıkıntılar görülürken o meslek grubunu yapanlar köşeyi dönüyor.
Türkiye'de pek çok farklı sektörde eleman bulmak neredeyse imkansız bir hal almaya başladı. Eleman bulamayanlar maaşları arttırmasına rağmen yine de eleman bulmak hiç de kolay olmuyor. Tek dört temsilcilerinden gelen açıklama doğrultusunda birçok çalışanın deprem bölgesine gittiği belirtilirken usta bulmakta zorlandıklarını söyledi. Kaynakçılık mesleği yapanlar için günlük yevmiye 5000 TL'yi bulurken eleman bulmak beklendiği kadar kolay olmuyor.
AYDA 150.000 TL MAAŞ
Türkiye'de pek çok farklı alanda yaşanan eleman kıtlığı herkese tedirgin ediyor. Kaynakçı, kalıpçı, demirci ve montajcı gibi pek çok farklı meslek grubunda eleman kıtlığı yaşanırken günlük çalışanların ücretleri bir hayli fazla oluyor. Kalifiye bir kaynak ustası günlük 5000 TL ödeme alırken ayda 150.000 TL'yi bulan maaş ödemesi ile birlikte muhteşem kazançlar sağlıyor. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte sosyal medya hesaplarından Kolay para kazanmanın yolunu bulan birçok kişi ağır işleri yapmaktan kaçınırken ara eleman sıkıntısı da her geçen gün büyüyor.
Türkiye Gazetesi’nden Kaan Zenginli’nin haberinde yer alan bilgiler doğrultusunda eleman bulmanın zor olduğu aktarıldığı. İstanbul'da dekorasyon işiyle uğraşan Ramazan Karadağ eleman kıtlığının yaşandığını söyleyerek sayısı zaten az olan işçilerin Kahramanmaraş depremini ile birlikte hasar gören şehirlere gittiğini ve çalışanların daha iyi bir iş bulduğunu aktardı. Ramazan Karadağ uzun zamandır eleman problemi yaşadıklarını söyleyerek pandemi ile birlikte sektörde bir açık oluştuğuna da değindi. Deprem ile birlikte büyüyen açık her geçen gün artmaya devam ediyor.
GÜNLÜK 5000 TL YEVMİYE
Sektördeki tecrübeli ustaların deprem bölgesinde iş bulduğunu aktaran Karadağ, “Bugün bir kaynak ustasına 5 bin lira yevmiye (günlük) veriyorum. Usta daha iyi bir iş bulduğunda bırakıp gidiyor. Bu durum işlerimize olumsuz yansıyor” dedi.
2 yıl içerisinde Türk usta kalmayacağına dikkat çeken karada, yetişmiş bir ustanın bugün bir mühendisten daha çok para kazandığına dikkat çekerek gençlerin emek gerektiren sektörlerden kaçtığını söyledi. Asgari ücrete razı olup masa başı işlerde çalışmak istediklerini dile getiren Karadağ, Türk ustaların belli bir yaşa geldiğini ve zaman içerisinde emekli olacaklarını belirterek şirketlerin mecburen yabancı işçi çalıştırmak zorunda kalacağını vurguladı.
KALFA VE ÇIRAK BULUNMUYOR
Otomobil tamirciliği yapan Uğur Kahveci, kahve ve çırak bulamadığını dile getirerek eskiden ailelerin çocuklarını iş öğrenebilmesi için ustaların yanına bıraktığını ancak şimdilerde böyle bir durum olmadığını söyledi.
Cep telefonu tamirciliği yapan Ramazan Özdemir ise gençlerin kolay yoldan para kazanmaya yöneldiğini belirterek sosyal medyanın para kazanma aracı olarak çok fazla kullanıldığını vurguladı.