İşsizlik yerini başka bir boyuta bıraktı. Kimi mesleğinde iş bulamıyorken kimi meslekler de çalışan bulamıyor! Günde 200 dolar veriyorlar ama çalışan yok! Çalışan bulunmamaya devam ederse Türkiye işçi ithal edecek, o mesleği bilen paraya para demiyor...
Türkiye'de işsizlik ve hayat pahalılığı sorunlarına bir yenisi eklendi; meslekler arası dengesizlik. İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç'in yaptığı açıklamaya göre, bazı mesleklerde eleman bulma sorunu yaşanırken, bazı mesleklerde ise işçilerin talepleri artıyor.
200 DOLAR TALEP EDİLİYOR
Avdagiç, kaynakçılarla ilgili çarpıcı bir bilgi vererek, “Kaynakçılar 100 dolara çalışıyordu, 200 dolar istemeye başladılar. Süreç, Uzak Doğu’dan kaynakçı getirme noktasına geldi” dedi.
Günlük 200 dolar talep edildiğini söyleyen Avdagiç, “Tuzla tersaneler bölgesinde kaynakçılar günde 100 dolar alırken şimdi 200 dolar talep ediyor. Artık süreç Uzak Doğu’dan kaynakçı getirme noktasına geldi ama biz çocuklarımızı eğitip bu işe monte edemiyorsak sistemi gözden geçirmemiz gerekiyor demektir” şeklinde konuştu.
‘ENFLASYONU ÇOK HIZLI ŞEKİLDE TEK HANEYE İNDİRMEMİZ LAZIM’
Ayrıca, Avdagiç'in verdiği bilgilere göre, Türkiye'de 'ne işte ne okulda' durumunda olan gençlerin sayısı 3 milyonu buduğunu belirterek “Bizim ne yapıp edip Türkiye’de ne işte ne okulda olan bu 3 milyona yakın gencin 1 milyonunu iş dünyasına çekmemiz lazım. Bu genç jenerasyonu ama girişimci ama çalışan olarak, sanayide ve ticarette çalışan eleman olarak iş dünyasına katmamız lazım. Yetişmiş çalışan sayımızı hızla artırmalıyız. Yeni Bakanımız Mesleki Eğitim Merkezleri (MESEM) aracılığıyla süreci devam ettiriyor. Bence MESEM’leri bugüne kadar yaşanan tecrübelerden olumlu-olumsuz çıktılarını dikkate alarak hızlıca geliştirmeliyiz. Oradan da iyi bir çıktı yakalamamız lazım. Tarihî genlerimizde olan kalfalık, çıraklık yapısını yeniden hayata geçirmeliyiz” dedi.
Bu noktada, yeni Bakanın Mesleki Eğitim Merkezleri (MESEM) aracılığıyla süreci devam ettirdiğini belirtti. Avdagiç, MESEM'lerin bugüne kadar yaşanan tecrübelerden dikkate alınarak hızla geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.
Avdagiç enflasyonun hızla tek haneli rakamlara indirilmesi gerektiğini ve bu düşüşün kalıcı olması gerektiğini belirterek “Enflasyonu çok hızlı şekilde tek haneye indirmemiz lazım. Tek haneye indikten sonra da kalıcı olması hatta daha aşağı gelmesi lazım. Yüzde 9-9,5 bile şu an yüksek bir oran” dedi.