Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda yapılan değişiklikler Resmi Gazete’de yayımlandı. Yeni düzenlemeler neler getiriyor? Katılım payı ne kadar oldu? İşte tüm detaylar...
Genel Sağlık Sigortası ve Sosyal Sigortalar alanında önemli değişiklikler içeren kanun, 9 Ocak'ta TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildikten sonra Resmi Gazete'de yayımlandı. Düzenleme, aile hekimliği hizmetlerinden sigorta prim indirimine kadar birçok yeniliği beraberinde getiriyor.
AİLE HEKİMLİĞİ HİZMETLERİ ÜCRETSİZ OLACAK
Kanuna göre, yabancılara sunulan hizmetler, sertifikası olan aile hekimlerince mesai dışında sunulan akupunktur ve fitoterapi gibi uygulamalar ile Bakanlıkça belirlenen özel amaçlı raporlar dışında kalan tüm aile hekimliği hizmetleri ücretsiz olacak.
KATILIM PAYINA YENİ DÜZENLEME
Ayakta tedavi kapsamında hekim ve diş hekimi muayeneleri için katılım payı 20 lira olarak belirlendi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), birinci basamak sağlık hizmetlerinden sevk edilenler için bu tutarı yarıya kadar düşürme yetkisine sahip olacak.
SİGORTA PRİM İNDİRİMİ DEĞİŞTİ
Özel sektör işverenlerinin SGK'ye ödedikleri malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi için sağlanan 5 puanlık sigorta prim indirimi, 4 puan olarak uygulanacak. Ancak imalat sektörüne yönelik 5 puanlık indirim, 31 Aralık 2026'ya kadar devam edecek. Cumhurbaşkanı, bu süreyi 31 Aralık 2027’ye kadar uzatma yetkisine sahip.
YAŞLILIK AYLIĞI ŞARTLARI ESNETİLDİ
31 Aralık 2008’den önce sigortalı olanlardan:
- Çalışma gücü kayıp oranı yüzde 40-49 arasında olanlar 18 yıl sigortalılık süresi ve 4 bin 100 gün prim ödemesiyle,
- Çalışma gücü kayıp oranı yüzde 50-59 arasında olanlar ise 16 yıl sigortalılık süresi ve 3 bin 700 gün prim ödemesiyle yaşlılık aylığı almaya hak kazanacak.