Göbeklitepe'den de eski! Bin yıl öncesine ait kalıntılar bulundu: Eski tapınaklardan birinin daha gizemi çözülüyor

Göbeklitepe'den de eski! Bin yıl öncesine ait kalıntılar bulundu: Eski tapınaklardan birinin daha gizemi çözülüyor

Arkeolojik kazılar hız kesmeden devam ederken Göbeklitepe’den daha eski kalıntılara rastlandı. Neredeyse bin yıl öncesine ait bulgular tespit edildi. İşte konuya ilişkin detaylar…

Şanlıurfa'da yürütülen kazılarda, Göbeklitepe'den 1000 yıl daha eski olduğu tahmin edilen Çakmaktepe kalıntıları keşfedildi. Yapılan araştırmalar, bölgenin tarihteki yerleşim alanlarıyla ilgili önemli yeni veriler sunuyor. Kazı çalışmalarının heyecan verici buluntuları, arkeoloji dünyasında büyük bir yankı uyandırdı.

yeni-proje-16.jpg

ŞANLIURFA’DA TARİHİN SIFIR NOKTASI

Şanlıurfa'nın tarihî zenginlikleri, Göbeklitepe'nin yanı sıra yeni bir keşif ile bir kez daha gündemde. 2018 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilen ve "tarihin sıfır noktası" olarak anılan Göbeklitepe'nin yaklaşık 1000 yıl öncesine ait bir yerleşim alanı olduğu tahmin edilen Çakmaktepe kalıntıları, bölgedeki kazı çalışmalarında ortaya çıktı. Kazılar, bölgenin erken dönem yerleşimlerini ve tapınak kültürünü daha iyi anlamamıza olanak tanıyacak veriler sunuyor.

yeni-proje-15.jpg

ÇAKMAKTEPE'NİN SIRRI ORTAYA ÇIKIYOR

Çakmaktepe, Göbeklitepe'nin atası olarak kabul ediliyor. Kazı çalışmalarını yürüten Doç. Dr. Fatma Şahin'in açıklamalarına göre, Çakmaktepe’de yapılan araştırmalar, bölgenin tarihî önemini gözler önüne seriyor. 2021 yılında başlayan kazı çalışmalarının sonucunda, 16 metre çapında, ana kayaya oyulmuş büyük bir yapı bulundu. İçinde ise yabani sığır, koyun, keçi, atgiller ve ceylan gibi hayvan türlerine ait yanmış başlar bulundu.

yeni-proje-14.jpg

GÖBEKLİTEPE’DEN 1000 YIL ÖNCE

Doç. Dr. Şahin, "Bu buluntular, Çakmaktepe'nin Göbeklitepe ve Karahantepe'den çok daha eski bir yerleşim alanı olduğunu gösteriyor. Şu anda karbon-14 testi yapılmadı ancak yontma taş malzemelere dayanarak, buradaki yerleşimin MÖ 10 binlere kadar uzandığını tahmin ediyoruz" dedi. Bu, Çakmaktepe'nin Göbeklitepe'den 500 ile 1000 yıl daha eski olduğu anlamına geliyor.

yeni-proje-13.jpg

ÖZEL VE KAMUSAL YAPILARIN İZLERİ

Çakmaktepe’deki kazılarda, konut olarak nitelendirilebilecek yapılar kadar, kamusal yapılar da ortaya çıktı. Göbeklitepe'deki tapınaklar gibi, Çakmaktepe'deki yapılar da dini veya toplumsal işlevlere sahip olabilir. Kazılarda, ana kayaya oyulmuş ve içinde taşlar ile dikili taşların yer aldığı büyük bir yapının izlerine rastlandı. Bu yapı, terk edilirken taşlarla dikkatle düzenlenmiş ve gömülmüş. Bu durum, dönemin yapı kültürünün bilinenden çok daha farklı olduğunu ortaya koyuyor.

yeni-proje-12.jpg

KALINTILAR KORUMA ALTINDA

Kazı alanındaki buluntular, kışın olumsuz hava koşullarından zarar görmemesi için naylon brandalarla koruma altına alındı. Bu koruma önlemleri, buluntuların daha fazla zarar görmeden detaylı şekilde incelenmesini sağlıyor.

yeni-proje-11.jpg

TARİHİ GİZEMLERİ ARAŞTIRMA SÜRECİ

Çakmaktepe'nin keşfi, bölgedeki tarihî araştırmaların ne denli önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor. Şanlıurfa'nın "Taş Tepeler" projesi kapsamında yürütülen kazılar, bölgedeki erken dönem yerleşimlerinin sırlarını ortaya çıkarıyor. Göbeklitepe’nin 12 bin yıllık tarihini yeniden anlamlandıran bu buluntular, bölgenin insanlık tarihindeki yerini yeniden şekillendirebilir.

Şanlıurfa'nın derin tarihine ışık tutan bu yeni keşif, arkeologlar ve tarihçiler için heyecan verici bir dönemin başlangıcı olabilir. Çakmaktepe'deki kazıların devam etmesiyle, tarihin bilinmeyen yüzleri gün yüzüne çıkmaya devam edecek gibi görünüyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN