Göbeklitepe'de sır perdesi aralanıyor! Tarihi değiştirecek yeni buluş! Dünyanın en eskisi oradan çıktı

Göbeklitepe'de sır perdesi aralanıyor! Tarihi değiştirecek yeni buluş! Dünyanın en eskisi oradan çıktı

Göbeklitepe'de sır perdesi aralanıyor! Tarihi değiştirecek yeni buluşlar ortaya çıktı! Dünyanın en eskisi oradan çıktı! İşte ayrıntılar...

Tarihin sıfır noktası olarak kabul edilen Göbeklitepe'de yapılan yeni bulgular, taş sütunlar üzerindeki işaretlerin dünyanın en eski güneş takvimini temsil edebileceğini ortaya koydu. Edinburg Üniversitesi'nden araştırmacılar, bu işaretlerin, eski medeniyetlerin bilinen en eski astrolojik olaylarından biri olan bir kuyruklu yıldız çarpmasını işaret edebileceğini belirtiyor.

13 BİN YIL ÖNCEKİ KUYRUKLU YILDIZ ÇARPMASI

Göbekli Tepe: Dünyanın En Eski Tapınağının Astronomik Bir Gözlemevi Olduğuna Dair Efsaneler Gelişiyor - Fizikist

Araştırmalara göre, Göbeklitepe'deki taş sütunlarda yer alan oymalar, yaklaşık 13.000 yıl önce meydana geldiği düşünülen bir kuyruklu yıldız çarpmasının tarihini işaret edebilir. Bu çarpmanın, dünya genelinde 1,200 yıl süren bir mini buzul çağına ve birçok büyük hayvan türünün yok olmasına neden olduğu düşünülüyor. Ayrıca, bu olayın ardından Batı Asya'da tarım ve yaşam tarzında önemli değişiklikler meydana geldiği ve medeniyetin doğuşuyla ilişkilendirilebileceği öne sürülüyor.

Yeni analizler, Göbeklitepe'deki sütunlara oyulmuş V şeklindeki sembollerin her birinin bir günü temsil ettiğini ortaya koydu. Bu bulgu, araştırmacılara 12 ay ve 11 ek günden oluşan 365 günlük bir güneş takvimi modelini bu sütunlar üzerinde sayma imkanı sundu. Ayrıca, sütunlardaki oymaların hem ayın hem de güneşin döngülerini tasvir ettiği, bu işaretlerin dünyanın bilinen en eski lunisolar takvimi olabileceğini gösteriyor.

GÖKYÜZÜNÜ YAKINDAN İZLEYEN GÖBEKLİTEPE SAKİNLERİ

gobeklitepe-de-tarihi-bir-kez-daha-degistirecek-yeni-bulus-1723134571-368-large.webp

Araştırmayı yürüten Dr. Martin Sweatman, Göbeklitepe'de yaşayanların gökyüzünü dikkatle gözlemlediklerini belirtti. Dr. Sweatman, bu gözlemlerin, kuyruklu yıldız çarpmasının ardından dünya üzerinde büyük değişiklikler yaşandığı bir dönemde yapılmasının, yeni bir dinin ve tarımda yeniliklerin ortaya çıkmasına neden olmuş olabileceğini ifade etti. Ayrıca, bu gözlemlerini kaydetme çabalarının, yazının ortaya çıkmasına giden yolda atılan ilk adımlar olabileceği vurgulandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN