Geceleri ortaya çıkıyor, hastalık taşıyor! Uzmanlar uyardı: Ölüme kadar götürüyor

Geceleri ortaya çıkıyor, hastalık taşıyor! Uzmanlar uyardı: Ölüme kadar götürüyor

Geceleri bir anda ortaya çıkıyor taşıdığı hastalığı insandan insana yayıyor. Bilim insanları yüksek sıcaklık ve uzun süren yağışlar nedeniyle sayılarında artış olduğunu belirtiyor. Vatandaşları tek tek uyaran uzmanlar alınabilecek önlemleri de sıraladı. İşte tüm detaylar…

Batı Afrika ülkesi Gana'nın Eastern vilayetinde 9 dang humması vakasının tespit edilmesi ile birlikte uzmanlardan açıklamalarda peş peşe geldi. Yüksek sıcaklıkların ve aşırı yağışların sıtma ve dan kumması Taşıyan Sivrisineklerin artışına neden olduğunu belirten uzmanlar vatandaşları tek tek uyarıyor. Gana Sağlık Hizmetleri (GHS) Genel Direktörü Patrick Kuma-Aboagye, Eastern vilayetine bağlı bazı bölgelerde 9 kişinin dang Humması testinin pozitif çıktığını söyledi.

ÖLÜME KADAR GÖTÜRÜYOR

Tropikal ve subtropikal bölgelerde görülen dang humması, sivrisinekler aracılığıyla insanlara bulaşırken kuluçka döneminden sonra gelen hafif Ateş ile birlikte ortaya çıkan bu vakaların bazılarının ölümle sonuçlanabildiğini söyledi.

Antalya Nisan ayında sinek istilasına uğradı! Gece uykusu haram oldu… - Antalya Körfez Gazetesi

Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında artan yağış dönemleri ile birlikte ortaya çıkan sivrisinekler yüksek sıcaklık ile bir araya gelince sıtma ve dang humması taşıyan sineklerin artışına neden olmaktadır. Su birikintilerinin içerisine larvalarını bırakan sivrisinek türünün üreme olanlarının sürekli ilaçlama yapılması gerektiğini belirten uzmanlar bu sayede sayılarında azalma yaşanabileceğini vurguladı.

DSÖ’DEN UYARI

Dünya Sağlık Örgütü tarafından nisan ayında yapılan açıklama ile birlikte dang virüsünün yol açtığı bu hastalığın dünya çapında önemli ölçüde artış gösterdiği vurgulandı. 2000 yılında 505 civarında görülen vakanın 2019 yılında 5.2 milyona kadar yükseldiği görüldü.

Sivrisinek Isırığı (Kaşıntısı): Neden Olur, Ne İyi Gelir, Korunma Yolları | Anadolu Sağlık Merkezi

DANG HUMMASI NEDİR?

Sivrisineklerin insanları taşıdığı bir virüs enfeksiyonu olarak bilinen dang humması, yüksek ateş, baş ağrısı, vücut ağrısı, mide bulantısı ve deri döküntüsü gibi belirtilerle ortaya çıkmaktadır. Şiddetli vakalarda hastalığın ölümcül olduğunu belirten uzmanlar vücutta sebep olduğu ağrıların kırık kemik ağrısına benzediği ve ateş belirtisinin fazlasıyla görüldüğünü aktardı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN