Türkiye'nin farklı yerlerinde farklı türde ot çeşitleri bulunurken Şırnak'ta yaşayan vatandaşlar bu ot için tam 200 kilometre yol gidiyor. Faydası ile tüm vücudu baştan aşağı yenileyen bu bitki yayladan tek tek toplanıyor kilosu 100 TL'den satılıyor. Doğanın doğal ilacı olarak biliniyor.
Şırnak'ta yaşayan vatandaşlar bu otun faydasından yararlanıyor hastalık yüzü görmüyor. Faraşin Yaylası'na çıkarak topladıkları o bitkinin kilosunu ise 100 TL'den satıyor. Doğal şifanın ilacını bulan Şırnaklılar bu otu tek tek yaylalardan topluyor.
DOĞANIN DOĞAL İLACI
Sağlık üzerindeki faydaları ile bilinen sirik otu, Şırnaklılar tarafından sıklıkla tüketiliyor. Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesinde yaşamını sürdüren vatandaşlar sirik otu toplamak için 200 kilometre yol kat ediyor. Faraşin Yaylası’na çıkan vatandaşlar ise sirik otu toplayarak aile ekonomisine ek gelir sağlıyor.
İlçeye bağlı 2.650 rakımlı Faraşin Yaylası, baharın gelişi ile birlikte yeşeren endemik bitki türlerine de ev sahipliği yapıyor. Yaylaya 200 kilometre uzaktan gelenler ise eşsiz manzara eşliğinde peynir içine katılan sirik otunu topluyor.
Bu bitkiyi toplamak isteyenler günlerce yaylada kalıyor tek tek topraktan söküyor. Bin bir emekli toplanan silik otunun kilosu ise 100 TL'den satılıyor. Mehmet Bahşiş, "Buralar çok güzel. Geçen sene gelen bu yıl daha erken geliyor. Peynir içine katılan sirik otunu toplamak için Cizre'den, Şırnak'tan geliyoruz. Çok güzel bir doğası var" dedi.