Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, yaptığı bir son dakika açıklamasında EYT'nin yürürlüğe gireceği tarihi duyurdu. Açıklamada; EYT'nin 15 Ocak 2023'te yürürlüğe girmesi için hazırlıkların yapıldığı bildirildi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili hazırlanan yasa tasarının TBMM'nin gündeminde yer aldığını ve düzenleme hakkında detayları da Aralık ayında açıklayacaklarını söylemişti. Bu açıklamanın ardından Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, yasa tasarısının yürürlüğe gireceği tarihi son dakika olarak duyurdu.
EYT'NİN YÜRÜRLÜĞE GİRECEĞİ TARİH NETLEŞTİ!
TBMM'de bütçe hakkında sunum yapan Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, 2023 yılı içerisinde dengeli görünümde koruma beklenirken ekonomik alandaki büyümenin yüzde 5 olmasının hedeflendiğini söyledi. Türkiye'deki yeni iş imkanlarının oluşturulmasında OECD ülkelerinin arasında açık arayla ilk sırada yer aldığını belirten Bakan Nebati, toplam istihdam seviyesinde ise eylül ayından itibaren 31,4 milyon kişi ile bu güne kadar ki verilerin zirvesine ulaştığını kaydetti.
Bakan Nureddin Nebati'nin açıklamalarından bazı satır başları;
2022'de aylık ihracat, Ekim ayında yıllık 253 milyar doları aşarak yeni bir rekor kırdı ve Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı. Bugün 228 ülke ve bölgeye ihracat yapan Türkiye, dünya ihracatından %1'in üzerinde pay alan güçlü bir ekonomidir.
Akla hayale gelmeyen birçok risk aynı anda gerçekleşti ve enflasyon görünümümüz de bozuldu. Uluslararası piyasa gelişmelerine oldukça duyarlı olan enerji, ulaştırma, gıda ve dayanıklı tüketim gibi kalemlerde önemli fiyat artışları kaydedildi.
Ülkemizde ve dünyanın diğer yerlerinde artan yaşam maliyetleri nedeniyle vatandaşlarımızın karşılaştığı sorunların elbette farkındayız. Hükümet olarak satın alma gücü kaybı yaşamamak için ne gerekiyorsa yapmaktan çekinmeyeceğiz.
PARA BİRİMİMİZE OLAN GÜVEN YÜKSELDİ
KKM'ye verilen halk desteği ve desteği, ülke para biriminin istikrarını güçlendirdi ve liraya olan güveni artırdı. 9 Kasım itibarıyla bu hesapların 2,3 milyon mudiden yaklaşık 1,5 trilyon TL tasarruf sağladığı tahmin ediliyor.
Maliye Bakanlığı destekli KKM hesaplarına bugüne kadar yaklaşık 91,6 milyar TL destek ödemesi yapılmıştır. Hazine Hesapları için yenileme oranı %70 civarındadır. KKM hesapları tüm vadeli mevduatların %27'sini oluşturmaktadır.
KKM'nin devreye girmesiyle TL mevduatın ortalama vadesi iki katına çıkarılarak sektörün en önemli risklerinden biri olan vade uyumsuzluğu önemli ölçüde azaltılmıştır. Ayrıca, yabancı para mevduatın toplam mevduata oranı 17 puan azalarak %52,3 olmuştur.
Euro, yılın başından bu yana dolar karşısında %12 değer kaybederken, küresel finans piyasaları daha az tahmin edilebilir durumda. Japon Yeni'nin %27 değer kaybettiği bir ortamda Türk Lirası istikrar kazandı. Reel döviz kuru yılbaşından bu yana %16,7 arttı. Bu uygulamanın döviz kuru dalgalanmaları ve diğer makroekonomik göstergeler üzerindeki olumlu etkisi dikkate alındığında maliyetleri sınırlı kalmıştır.
FAİZ AÇIKLAMASI
Halk Bankası aracılığıyla 2022 yılında 1 milyon esnafa yaklaşık 46 milyar liralık finansal teminatlı kredi sağladı. Bu kredilere yaklaşık %50 faiz ödüyoruz.
Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri desteği ile 2022 yılında 923.000 üreticiye 116 milyar TL'ye yakın Hazine faizli kredi sağladık. Bu kredilere ortalama %70 faiz ödedik. Her zaman olduğu gibi, topladığımız her lira verginin vatandaşlarımıza hizmete sunulması ve emeklerimizin karşılığını alabilmesi için gece gündüz çalışacağız.
Bakan Nebati açıklamasının devamında EYT’nin 15 Ocak'ta yürürlüğe alınabilmesi için hazırlıkların yapıldığını da sözlerine ekledi.