Eski Yüreğir Kaymakamı'na 160 yıla kadar hapis istemi

Eski Yüreğir Kaymakamı'na 160 yıla kadar hapis istemi

Yüreğir Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nın çeşitli ihaleleri varmış gibi göstererek bazı kişilerden "teminat bedeli" adı altında para aldığı ve bu paraların bir kısmını iade etmediği gerekçesiyle eski Yüreğir Kaymakamı Mustafa Kılıç hakkında 160 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırlandı.

Adana'da eski Yüreğir Kaymakamı Mustafa Kılıç, bazı kişileri sahte ihale vaadiyle dolandırdığı iddiasıyla tutuklanarak hakkında dava açıldı. Kılıç ve birlikte hareket eden diğer sanıklar için toplamda 270 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.

Dolandırıcılık iddiasıyla 17 Temmuz 2023'te tutuklanan ve ardından görevden alınan Kılıç ile birlikte hareket ettiği belirtilen tutuklu sanık Ö.A. ve tutuksuz sanık P.Y. hakkında yürütülen soruşturma tamamlandı. İddianame, Adana 11. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

DETAYLI SORUŞTURMA VE İDDİANAME

Yüreğir'de 12 Eylül 2022'den 24 Ağustos 2023'e kadar kaymakam olarak görev yapan Mustafa Kılıç'ın, "kamu kurum ve kuruluşları ve benzeri tüzel kişiliklerin araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık" suçundan 16 kez olmak üzere 160 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanması talep edildi. Tutuklu sanık Ö.A. için 9 kez olmak üzere 90 yıl, tutuksuz sanık P.Y. için ise 2 kez olmak üzere 20 yıl hapis cezası talep ediliyor.

İddianamede, toplanan bilgi ve belgeler, şüpheli ifade tutanakları, müşteki anlatımları, bilirkişi raporları ve İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişliği Tevdi Raporu yer alıyor. Bu belgeler, sanıkların suça konu eylemleri birlikte gerçekleştirdiklerini ortaya koyuyor.

SAHTE İHALE VE TEMİNAT BEDELLERİ

Sanık Ö.A.'nın kendisini müştekilere "Cumhurbaşkanı Yardımcısı danışmanı" olarak tanıttığı, sanık P.Y.'nin ise dönemin "Yüreğir Kaymakamı Mustafa Kılıç ile yakın görüşen aracı" olarak tanıttığı belirtiliyor. İddianamede, Kılıç'ın o dönem kaymakam olarak başkanlığını yürüttüğü Yüreğir Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfının "gıda ihalesi" varmış gibi göstererek müşteki E.E.'den toplamda 13 milyon 830 bin lira "teminat bedeli" adı altında şahsi hesabına para yatırmasını sağladığı anlatılıyor.

MİLYONLARCA LİRALIK DOLANDIRICILIK

İddianameye göre, sanıklar "deprem sebebiyle hasarlı konut yıkım işi" ve "107 milyon liralık gıda alım işi" bahanesiyle başka bir müştekiden 1 milyon 240 bin 134 lira, aynı bahaneyle farklı bir kişiden de 6 milyon 530 bin lira "teminat bedeli" adı altında Kılıç'ın şahsi banka hesabına para yatırılmasını sağladılar. Usulsüz alınan bu paranın 4 milyon 470 bin liralık kısmının müştekiye iade edildiği belirtildi.

Toplam 16 dolandırıcılık olayında, Kılıç'ın 72 milyon 875 bin 134 lira aldığı, bunların 27 milyon 986 bin lirasını iade ettiği ancak 44 milyon 889 bin 134 liranın ilgililere tekrar gönderilmediği iddianamede yer aldı.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI RAPORU VE MALİ SUÇLAR ARAŞTIRMA KURULU BULGULARI

İddianamede, İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişliği raporuna da yer verildi. Raporda, Kılıç'ın kaymakam olarak başkanlığını yürüttüğü vakfın yapacağı gıda ihalesi varmış gibi davranarak kişilerden veya firmalardan teminat bedeli adı altında şahsi hesabına para aldığı, bu paraların bir kısmı ile şahsi borçlarını kapattığı, bir kısmını ise kripto para platformları ve şans oyunları sitelerine gönderdiği belirtildi. Bu şekilde temin ettiği paraların bir kısmını geri ödese de büyük bir kısmını halen ödemediği tespit edildi.

Sanıkların fikir ve eylem birliği içinde hareket ettiklerinin belirtildiği iddianamede, Kılıç'ın banka hesaplarındaki şüpheli para trafiğine ilişkin Mali Suçları Araştırma Kurulu tarafından da rapor hazırlandığı kaydedildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN