Türkiye, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Resmi Gazete'de yayımlanan kararı ile Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Antlaşması'ndan çekildi. CHP Milletvekili Namık Tan, anlaşmadan cumhurbaşkanı kararı ile çıkılmasına dikkat çekerek "Uluslararası anlaşmaların CB kararıyla tadil ya da ilga edilmesi adeti 'standart' hale gelirse bunun sonu vahim" ifadelerini kullandı.
Türkiye, Avrupa'daki silahlı güçlerin hareket ve malzemelerine kısıtlar öngören Avrupa'da Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Antlaşması'ndan (AKKA) çekildi.
Çekilme kararını ilişkin karar Resmi Gazete'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlandı.
'BUNUN SONU VAHİM'
İmzalanan kararın farklı bir boyutuna işaret eden CHP Milletvekili Namık Tan, uluslararası anlaşmaların cumhurbaşkanı imzasıyla iptal edilmesinin büyük sorunlara yer açabileceğini ifade etti.
Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Tan, "Bu kararın çok endişe verici bir boyutu var : Anlaşmanın içeriğinden bağımsız olarak, uluslararası anlaşmaların CB kararıyla tadil ya da ilga edilmesi adeti, İstanbul Sözleşmesi örneğinden sonra "standart" hâle gelirse, bunun sonu vahim olur" dedi.
Bu kararın çok endişe verici bir boyutu var : Anlaşmanın içeriğinden bağımsız olarak, uluslararası anlaşmaların CB kararıyla tadil ya da ilga edilmesi adeti, İstanbul Sözleşmesi örneğinden sonra "standart" hâle gelirse, bunun sonu vahim olur https://t.co/jvhp6RFS4R
— Namık Tan (@NamikTan) April 5, 2024
AKKA NEDİR?
Avrupa'da Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Antlaşması (AKKA), Avrupa'daki silahlı kuvvetlerin hareket ve malzemelerine ilişkin kısıtlamaları düzenleyen bir uluslararası anlaşmadır. AKKA, 1990 yılında Paris'te imzalanmış olup, NATO ve Sovyetler Birliği (ve ardından Rusya) gibi ülkeler tarafından imzalandı.
Bu antlaşma, soğuk savaş döneminin sona ermesiyle birlikte Avrupa'daki askeri dengenin sağlanması amacıyla yapılmıştır. AKKA, Avrupa'daki silahlı kuvvetlerin sayısını ve donanımını sınırlamayı, askeri hareketlilikleri denetlemeyi ve askeri güçlerin birbirine yakınlığını izlemeyi amaçladı. Bu şekilde, bölgedeki askeri gerilimi azaltmak ve güvenliği artırmak hedeflendi.
1999 yılında, bu antlaşmanın uyarlanmış bir versiyonu olan "Avrupa'da Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Antlaşması" İstanbul'daki AGİT Zirvesi'nde imzalandı. Bu versiyon, orijinal antlaşmayı güncelleyerek yeni güvenlik tehditlerini ve değişen siyasi dinamikleri dikkate aldı.
Son yıllarda, antlaşmaya taraf olan bazı ülkelerin çekilme kararı alması ve antlaşmanın askıya alınması gibi gelişmeler yaşandı. Örneğin, Rusya 2023 yılında AKKA'dan resmi olarak çekilmiş ve bu durum ABD ve NATO'nun da yükümlülüklerini askıya almasına yol açtı.