Zeytin Dalı ve Fırat Kalkanı harekatlarıyla terörden arındırılan Tel Rıfat’tan sonra Suriye Milli Ordusu’nun Münbiç’i almasıyla Türkiye’nin ‘kırmızı çizgisi’ olan Fırat’ın batısında tam kontrol sağlandı. Petrol bölgesi Deyrizor’u da PKK/YPG unsurlarının elinden alan SMO hızla Rakka’ya yöneldi. Şimdi gözler Türkiye’nin Suriye sınırında 33 km derinliğindeki ‘güvenli bölge’ hedefi için Washington ile sürdürülen müzakerelerin sonucunda...
Esad rejiminin çökmesi sonrası Suriye’nin kuzeyinde de büyük hareketlilik yaşanıyor. Esad güçlerinden kontrolü devralan PKK/YPG, Fırat Nehri’nin doğusunda uzun zaman sonra ilk kez işgal alanı kaybediyor. HTŞ, doğusundaki Deyrizor’da kontrolün tamamen ele geçirildiğini bildirdi. Suriye Milli Ordusu da Tel Rıfat ilçe merkezini terör örgütü PKK/YPG’den geri almıştı.
DEYRİZOR ALINDI FIRAT’IN BATISI GÜVENDE
Esad rejiminin devrilmesinin ardından Suriye’de harita değişmeye devam ediyor. Suriye Milli Ordusu, Fırat Nehri’nin batısında Tel Rıfat’tan sonra PKK/YPG hakimiyetindeki Münbiç’te de kontrolü sağladı. Zengin petrol yataklarının bulunduğu Deyrizor’u ise bölgedeki aşiretlerin yardımı ve ABD’nin telkiniyle terör unsurlarının kuzeye çekilmesi sonucunda ele geçirdi. Bu operasyonlar Suriye sınır hattında oluşturulmak istenen ‘tampon bölge’nin Fırat’ın batısında tamamlanma adımı olarak değerlendirildi.
TERÖR KORİDORUNU KAPATACAK ADIM
TŞ öncülüğündeki muhaliflerin harekâtı karşısında rejim ordusunun kontrolü altındaki toprakları PKK/YPG’ye devrederek bölgeden çekilmesi, terör örgütünün mevzi kazanmasına yol açmıştı. SMO’nun Rakka’ya ilerlemesi ABD destekli PKK/YPG’yi zor durumda bıraktı. Türkiye bölgeye 2019’da Barış Pınarı Harekâtı gerçekleştirmiş, ABD ve Rusya’dan YPG’nin bölgeden çıkarılması sözünü almıştı. Ancak, terör unsurlarının Türk sınırından en az 33 km geri çekilerek burada ‘güvenli bölge’ kurulması mümkün olmamıştı.
ABD ARABULUCU
Suriye Milli Ordusu, Deyrizor’da PKK/YPG unsurlarıyla çatışırken ABD Merkez Kuvvetler Komutanı General Kurilla, terör örgütünün yöneticileriyle görüştü. Ardından örgüt Deyrizor’dan çekilme kararını açıkladı. Terör ele başlarından Mazlum Abdi ise Münbiç’te yine ABD’nin arabulucuğuyla SMO ile anlaşmaya vardıklarını ve kısa sürede bölgeyi terk edeceklerini duyurdu. PKK/YPG Suriye’deki hakimiyet alanını adım adım kaybederken, Ocak’ta görev süresi bitecek olan ABD Dışişleri Bakanı Blinken’in Ankara ziyareti dikkat çekti.
FIRAT'IN DOĞUSUNDA PKK/YPG GERİLİYOR
Suriye Milli Ordusu aralıkta başlatılan Özgürlük Şafağı Operasyonu’nun ilk gününde Tel Rıfat ilçe merkezini terör örgütü PKK/YPG’den kurtarmıştı. Operasyonda Münbiç ilçesinin de kurtarılmasıyla, Fırat Nehri’nin batısındaki en büyük terör yuvasına dönüşen bölge PKK/YPG’den temizlenmişti.
Suriye’de Baas rejiminin silahlı gruplarca devrilmesiyle ABD destekli terör örgütü PKK/YPG, ülkenin doğusundaki Deyrizor ilinde ilk kez büyük gerilime yaşıyor. HTŞ komutanı Hassan Abdul Ghany yaptığı açıklamada, Suriye’nin doğusundaki Deyrizor’da kontrolün tamamen ele geçirildiğini söyledi. Esad ordusu, karşı güçlerin ilerleyişi sonrası 6 Aralık’ta Deyrizor’daki konuşlu güçlerini çekmiş ve il merkezi terör örgütü PKK/YPG kontrolüne geçmişti.
Öte yandan, Suriye Milli Ordusu da (SMO) Esad’a yönelik başlatılan operasyonun ilk gününde Tel Rıfat ilçe merkezini terör örgütü PKK/YPG’den geri almıştı. Deyrizor il merkezi, Meyadin ve Elbukemal ilçelerinin kontrolünü sağlayan Arap aşiretleri, Fırat’ın doğusunda kalan Deyrizor topraklarında da ilerleme kaydetti. PKK/YPG’yi Fırat’ın doğusuna iten Arap aşiretleri, Hecin, Şaafe, Bahra, Granij, Ebu Hamam, Ziyban, Tayyane, Dernaç, Ebu Cerdub gibi yerleşimler ile et-Tim Petrol Sahası’nı teröristlerin işgalinden kurtardı.
Bölgedeki yerel Arap güçlerinden, ABD desteği nedeniyle örgütle işbirliği yapmak zorunda kalan bazı gruplar örgütten ayrılıyor. Suriye’de 27 Kasım’da yoğunlaşan çatışmalarda devrik rejimin güçlerinin, ülkede kontrolü hızla kaybetmesine paralel olarak doğuda pek çok yerleşimden çekilerek buraları PKK/YPG’ye devretmesiyle terör örgütü yeni topraklara yayılmıştı.
Şam’ın kuşatılması ve Beşşar Esad iktidarının çökmesinin ardından, rejimi deviren gruplarla ortak hareket eden Deyrizorlu aşiret güçleri, Deyrizor ve Fırat Nehri hattında terör örgütü PKK/YPG’yi geriletmeye başlamıştı. Öte yandan, Kobani’de de SDG ile Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu (SMO) arasında çatışmaların yaşandığı belirtildi. Rûdaw, SMO’nun Kobani’ye girmeye çalıştığını ve SDG ile çatışmaların patlak verdiğini bildirdi.
MÜNBİÇ'DE SDG İLE SMO ARASINDA ANLAŞMA
Suriye destekli Suriye Milli Ordusu’nun (SMO) saldırdığı Münbiç’te anlaşma sağlandığı belirtildi. El Arabiya’nın aktardığına göre, SMO ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) arasında ‘sivillerin güvenliğini garanti altına almak için’ anlaşmaya varıldı. SDG komutanı Mazlum Abdi, anlaşmanın ABD’nin arabuluculuğunda sağlandığını duyurdu. Abdi, Münbiç Askeri Konseyi’nin bölgeden ‘en kısa sürede çekileceğini’ dile getirdi. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) Komutanı General Michael Erik Kurilla’nın önceki gün Suriye’de Amerikan askerleri ve SDG’lilerle bir araya geldiği duyurulmuştu.
ABD HTŞ'Yİ TERÖR LİSTESİNDEN ÇIKARABİLİR
ABD yönetiminin, “Suriye’deki yeni yönetimle” çalışabilmek için halen yabancı terör örgütleri listesinde bulunan Heyet Tahrir Şam’ı (HTŞ) terör listesinden çıkarmanın yollarını değerlendirdiği ileri sürüldü. Amerikan NBC News kanalına konuşan ve adı açıklanmayan iki üst düzey Amerikalı yetkiliye dayandırılan habere göre, Joe Biden yönetimi, HTŞ’nin durumuna ilişkin olası senaryolar üzerinde çalışıyor. Açıklama yapan yetkililerden biri HTŞ’nin terör listesinden “yakında” çıkarılabileceğini ifade etti.
COLONİ, BATI'YA SESLENDİ: 'KORKULACAK BİR ŞEY YOK'
Şam’da yönetimi ele geçiren Heyet Tahrir Şam’ın (HTİ) lideri Ebu Muhammed el Colani (Ahmet el Şara), İngiltere merkezli Sky News’a konuştu. Colani, Beşar Esad yönetiminin devrilmesinin ardından ‘yabancı ülkelerin korkmasını gerektiren bir şey olmadığını’ söyledi. “Ülke yeniden inşa edilecek” ifadelerini kullanan HTŞ lideri, “Korku, rejimin varlığından kaynaklanıyordu.Dolayısıyla ülke başka bir savaşa hazır değil ve başka bir savaşa da girmeyecek. Korkularımızın kaynağı İran milisleri, Hizbullah ve bugün gördüğümüz katliamları gerçekleştiren rejimdi. Onların ortadan kaldırılması Suriye için bir çözüm niteliğinde. Mevcut durum paniğe geri dönüşe izin vermeyecek.”
BAŞBAKAN EL-BEŞİR'DEN SURİYELİLERE 'GERİ DÖNÜN' ÇAĞRISI
Suriye’de Baas rejiminin devrilmesinin ardından kurulan geçici yönetimin Başbakanı Muhammed el Beşir, ilk hedeflerinin Suriye’nin tüm kentlerinde güvenlik ve istikrarı sağlamak, ikinci amaçlarının ise yurt dışındaki milyonlarca Suriyeli sığınmacının geri dönüşünü sağlamak olduğunu belirtti. İtalyan Corriere della Sera gazetesine konuşan Beşir, “Sadece Mart 2025’e kadar (iktidarda) kalacağız” vurgusunda bulunarak “Borç çok büyük, zorluklar devasa ama başarılı bir İdlib deneyimimiz var. Elbette bir şehir, bir ülke değil ancak bunu yapabiliriz.” ifadesini kullandı. Beşir, üçüncü hedeflerinin elektrik, su, ekmek gibi temel hizmetlerin sağlanması olduğunu ifade etti.