Hamas, ABD ile uzun süredir kopuk olan ilişkilerde yeni bir sayfa açmaya hazırlanıyor. Musa Ebu Merzuk, hareketin, ABD Başkanı Donald Trump yönetimiyle diyalog kurmaya istekli olduğunu açıkladı. Bu açıklama, Hamas’ın uluslararası ilişkilerini genişletme ve Gazze’nin yeniden inşası için destek arayışlarının bir parçası olarak dikkat çekti.
Hamas’ın üst düzey bir yetkilisi, hareketin İsrail ile Hamas arasında ateşkes anlaşmasının yürürlüğe girmesinden sadece birkaç saat sonra ABD ile diyalog başlatmaya hazır olduğunu açıkladı. Uzun yıllardır ABD’yi İsrail’e verdiği büyük destek nedeniyle eleştiren Hamas, bu adımıyla uluslararası ilişkilerini genişletmeyi ve dünya sahnesindeki imajını iyileştirmeyi hedefliyor.
74 yaşındaki Musa Ebu Merzuk, ABD'nin New York Times gazetesine verdiği demeçte, “Amerika ile diyalog kurmaya ve her konuda anlaşmaya hazırız.” ifadelerini kullandı. Ebu Merzuk, Hamas’ın, ABD Başkanı Donald Trump yönetiminden bir temsilciyi Gazze’de ağırlamaya hazır olduğunu ve gerekirse ona koruma sağlayacağını belirtti.
Ebu Merzuk, böyle bir diyaloğun, Washington’un Filistinlilerin duygularını ve beklentilerini anlamasına yardımcı olabileceğini ve bunun tüm tarafların çıkarlarını yansıtan daha dengeli bir Amerikan duruşuna yol açabileceğini söyledi.
ABD merkezli NBC News, Trump’ın Orta Doğu temsilcisi Steven Witkoff’un, ateşkes anlaşmasının sürdürülmesine yardımcı olmak amacıyla Gazze’yi ziyaret etmeyi değerlendirdiğini bildirdi. Bu bilgi, Trump’ın geçiş ekibinden ateşkes sürecine hâkim bir yetkiliye dayandırıldı.
TRUMP’IN ROLÜ
Ebu Merzuk, mevcut ABD Başkanı Trump’ın rolünü “ciddi bir lider” olarak tanımlayarak övdü ve onun ateşkes anlaşmasının sağlanmasındaki rolünün belirleyici olduğunu ifade etti. Merzuk, “Başkan Trump ve onun savaşı bitirme konusundaki ısrarı olmasaydı bu anlaşmaya ulaşılamazdı.” dedi, Witkoff’un sürece katkısını da vurguladı.
Ateşkes anlaşması “askeri ve düşmanca operasyonların kalıcı olarak durdurulmasını” öngörse de İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, bazı İsrailli esirlerin Hamas tarafından serbest bırakılmasının ardından İsrail ordusunun Gazze’deki saldırılarına devam edeceğini ima etti.
HAMAS VE ABD İLİŞKİLERİ
ABD, Hamas’ı 1997 yılından bu yana “terör örgütü” olarak sınıflandırıyor. Bu sınıflandırmayı diğer bazı Batılı ülkeler de paylaşıyor. Ancak Hamas, son yıllarda Batılı hükümetlerle ilişkilerini geliştirmek için çaba sarf etti. Bu kapsamda, 2017 yılında yayımlanan bir siyasi belge, kuruluş beyannamesine kıyasla daha ılımlı pozisyonlar içeriyordu.
Belge, ulusal uzlaşma formülü olarak 1967 sınırlarında bir Filistin devleti kurulmasını kabul edilebileceğini işaret etse de İsrail’i tanımayı reddetti.