Emekli olacak memurlara kötü haber: Güzel günler beklemiyor!

Emekli olacak memurlara kötü haber: Güzel günler beklemiyor!

Memurun cebine giren toplam ödemenin neredeyse yarısının emekliliğe yansımadığı ortaya çıktı. Emekliler aktif çalışırken bile kazanç kalemlerinin çoğu emekliliğe yansımıyor. İşte detaylar...

Sağlık Çalışanları Hak ve Mücadele Derneği (SAHADER) Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrrahman Aktürk, memurlar ve emekliler için yapılan seyyanen zam düzenlemesini eleştirdi.

Memurların emekliliğe yansıyan en büyük temel maaş kalemi olan taban aylığın, 2020 yılına kadar genellikle asgari ücrete yakın olarak belirlendiğini hatırlatan Abdurrrahman Aktürk, asgari ücrete yapılan zamlar sonrası bu farkın hızla arttığını vurguladı. 2020 yılında 38 TL olan farkın, 2024 Ocak'ta 5093 TL'ye yükseldiğini belirten Abdurrrahman Aktürk, 2024 Temmuz ayında asgari ücrete zam yapılmaması sonucu farkın 2 bin 794 TL'ye düştüğünü ifade etti.

MEMURU EMEKLİLİKTE GÜZEL GÜNLER BEKLEMİYOR

Bianet'te yer alan habere göre, Abdurrrahman Aktürk, şu anda memurların emekliliğe yansıyan maaş kalemleri göz önüne alındığında, ileride asgari ücretli birinin alacağı emekli maaşından daha düşük maaş alacaklarına dikkat çekti. Taban aylığın 14 bin 208 TL olduğunu, asgari ücretin ise 17 bin 2 TL olduğunu belirten Abdurrrahman Aktürk, "Dolayısıyla memuru emeklilikte güzel günlerin beklemediği aşikardır" dedi.

Memurların, kazançlarının iyi olduğunu düşünmelerinin büyük bir aldatmaca olduğunun altını çizen Abdurrrahman Aktürk, 657 devlet memuru statüsünde çalışan herkesin taban aylığının aynı olduğunu ve bu taban aylığın memurun emekliliğine yansıyan en büyük parça olduğunu vurguladı.

SEYYANEN ZAM VE EMEKLİYE ETKİSİ

2024'ün Ocak ayında memurlara verilen 14 bin 492 TL'lik ek ödemenin (seyyanen zam), memurun emekliliğine yansımadığını belirten Abdurrrahman Aktürk, hükümetin bu ödemeyi duyururken hem memura, hem emeklisine otomatik olarak yansıyacak sözü verdiğini ancak bunun gerçekleşmediğini söyledi.

Memur emeklileri için, 5434 sayılı kanuna torba yasayla ilave edilen 86. ek madde sebebiyle, seyyanen zammın emekliler için devre dışı bırakıldığını ifade etti. Böylece memur ve memur emeklisinin ilk defa ayrıştırıldığını belirten Abdurrrahman Aktürk, emekli memurların seyyanen zam alamamış olmaları nedeniyle sürekli olarak hak arayışında olduklarını kaydetti.

EMEKLİLER GEÇİM SIKINTISI YAŞIYOR

Sağlık meslek çalışanları için yoksulluk sınırının üzerinde emekliliğe yansıyan temel maaş talep ettiklerini dile getiren Abdurrrahman Aktürk, yaptıkları araştırma sonucunda memurun cebine giren toplam ödemenin neredeyse yarısının emekliliğe yansımadığını belirtti.

Bu durumdan en çok etkilenenlerin sağlık meslek emeklileri olduğunu ve aktif çalışırken bile kazanç kalemlerinin çoğunun emekliliğe yansımadığını ifade eden Abdurrrahman Aktürk, sağlık meslek emeklilerinin bugün geçim sıkıntısı çektiğini söyledi.

Bugünün çalışanlarının yarının emekli adayları olarak, kalem kağıt marifetiyle yapılan bu aldatmacanın bitirilmesini talep ettiklerini belirten Abdurrrahman Aktürk, yetkililerin bu konuda harekete geçmesini istedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN