Batman Beşiri'de doğada doğal yöntemler ile yetişen kapari bitkisi, kozmetik ve birçok ilaç için hammadde olarak kullanılıyor. Yoğun talebin olduğu kapari bitkisi, yöre halkının ise en önemli geçim kaynağı.
Ülkemizin Akdeniz iklimi etkisi altında olan tüm bölgelerinde yaz aylarında yetişen kapari bitkisi, 15 yıllık aranın ardından Beşiri ilçesindeki halkın geçim kaynağı oldu.
Bitki, karaciğer yağlanmasına iyi gelirken aynı zamanda içeriğindeki zengin kalsiyum ve magnezyum sayesinde diş gelişimine de katkıda bulunuyor.
FAYDALARI SAYMAKLA BİTMEYEN BİTKİYİ TANITMAK İSTİYORLAR
Beşiri Halk Eğitim Merkezi'nde görev yapan Süt ve Gıda Mühendisi Süreyya Gök, köyde kapari toplayarak üretime başladıklarını söyleyerek; "Kapari, tohumcuk şeklinde yetişen dikenli bir tohumdur. Türkiye’de Akdeniz iklimi gösteren her yerde doğal olarak yetişmektedir. Turşu, pizza üstü, reçel ve marmelat üretiminde doğal olarak kullanılmaktadır. Balık ve et yemeklerinin yanında da garnitür olarak tüketilmektedir. Kaparinin faydalarına girecek olursak, kalsiyum ve magnezyum deposu olan kapari kemik ve diş gelişimini sağlamaktadır. Aynı zamanda B12, K, E, ve A vitaminlerini de içermektedir. Karaciğerin yağlanmasını engellemekte ve lif oranı yüksek olduğundan dolayı sindirimi de kolaylaştırmaktadır" sözleriyle kapari hakkında bilgi verdi.
Kapari girişimlerindeki amaca da değinen Gök, "Öncelikle bu bitkinin tanıtımını yapmak. Doğal olarak yetişen yerlerin kalkındırılmasını sağlamak ve gelir getirici bir ürün olduğundan dolayı üretimini genişletmek. İlk defa üretimine giriş yaptığımız için herhangi bir satış yeriyle anlaşmadık. Bunun için desteğe ihtiyacımız var. Satış noktaları olarak ta Beşiri Kadın Girişiminden bize ulaşabilirler. Aynı zamanda instagram sayfamızdan da bize ulaşabilirler” dedi.
EK GELİR KAYNAĞI
Bölgede kapari toplayan vatandaşlardan Mehmet Özcan, kapariyi yıllarca toplayarak turşu olarak sattıklarını belirtti. Bitkinin 10-15 yıldır kimse ilgilenmediği için kaybolduğunu vurgulayan Özcan, "Beşiri Kaymakamlığı Kadın Girişimcilerinden bize bir ses geldi. Bize dediler kapari toplayın. Bize de bir ek gelir oldu. Bizde sevindik, toplamaya başladık. Millete de söyledik, topluyorlar. Güneşin altında toplanıyor, çok zordur, yılanlar var, dikenlidir. Zahmeti çoktur. Toplanması çok meşakkatlidir. Tomurcuğun açılmadan toplanması lazım. Dikensiz, yapraksız ve çok temiz olması lazım” ifadelerine yer verdi.