Dünya genelinde yaşanan ekonomik kriz etkisini sürdürmeye devam ediyor. Peş peşe iflas haberleri gelmeye devam ederken sıcak bir gelişme yaşandı. Genetik test şirketi 23andMe, 23 Mart 2025’te iflas başvurusunda bulundu. Bu iflas haberi sonrası milyonlarca kullanıcının genetik ve sağlık bilgilerinin tehlikede olduğu ifade edildi.
Genetik test şirketi 23andMe, 23 Mart 2025’te iflas başvurusunda bulundu. ABD mahkemesi, 23andMe'nin tüketici verilerini iflas sürecinde satabileceğine hükmetti. Bu karar sonrası yaklaşık 15 milyon kullanıcının verilerinin tehlikede olduğu ifade edildi.
DEV ŞİRKET İFLAS ETTİ
Şirketin kullanıcı sözleşmeleri, verilerin araştırma ve geliştirme amaçlı kullanılmasına ve toplu olarak üçüncü taraflarla paylaşılmasına izin veriyor. Ancak kullanıcıların çoğu, bireysel düzeyde verilerin paylaşımını da onayladı. 23andMe, iflas ya da varlık devri durumunda müşteri verilerinin devredilebileceğini daha önce açıkça belirtmişti.
Şirketin topladığı veriler yalnızca genetik kodlardan ibaret değil. 23andMe, kullanıcılarına içki alışkanlıklarından risk algılarına kadar birçok konuda anket soruları yöneltti. Böylece yaklaşık 1 milyar veri noktası toplandı. Bu veriler, hem çok özel hem de oldukça değerli.
15 MİLYON KİŞİNİN BİLGİLERİ TEHLİKEDE! VERİLER SATILABİLİR
Science Alert'te yer alan Michigan Üniversitesi'nde Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümünde Doçent Kayte Spector-Bagdady makalesine göre; 23andMe verilerinin satışı durumunda, kullanıcıları bekleyen iki temel risk öne çıkıyor. İlki, bu verilerin hukuki soruşturmalarda kullanılması. 2018’de Golden State Killer davasında benzer bir yöntemle zanlıya ulaşılmıştı.
İkinci risk ise, bu verilerin sigorta veya sosyal medya platformları tarafından istismar edilmesi. Mevcut yasalar, genetik verilerin sağlık sigortası veya işe alımda kullanılmasını yasaklıyor ancak hayat sigortası gibi alanlarda böyle bir koruma bulunmuyor.
Şirket verilerinin satışı ihtimali, milyonlarca kullanıcıyı verilerini silmeye yönlendirirken, uzmanlar bu tür hassas bilgilerin özel sektörle paylaşılmadan önce iki kez düşünülmesi gerektiği uyarısında bulunuyor.