Kuyumcular isyanda! Sahte altında satış rekoru kırılıyor, yeni yöntemler isteniyor: ‘Eski yöntemlerle çözüm bulamıyoruz”

Kuyumcular isyanda! Sahte altında satış rekoru kırılıyor, yeni yöntemler isteniyor: ‘Eski yöntemlerle çözüm bulamıyoruz”

Son zamanlarda Türkiye’de artış gösteren sahte altın satışları sonrası kuyumcular isyanda. Eski yöntemlerin çözüm için yeterli olmadığını savunan kuyumcular, bu sahtekarlığa karşı yeni çözümlerin bulunmasını istiyor…

Son dönemde Türkiye genelinde sahte veya ayarı düşük altın satışlarının arttığına dair ciddi uyarılar yapılıyor. Adana’daki bir kuyumcuya sahte 1 gram altın verildiği olay, sektördeki tedirginliği artırmış durumda. Peki, sahte altın nasıl anlaşılır? Kuyumcular, teknolojinin gelişmesiyle birlikte eski yöntemlerin artık yetersiz kaldığını belirtiyorlar ve sahteciliği tespit etmek için yeni yöntemlere başvuruyorlar.

SAHTE ALTIN SATIŞI ARTMIŞ DURUMDA

Adana Kuyumcular Odası Başkanı Oğuz Başman, sahte altın satışlarının her geçen gün arttığını belirtti. Başman, sahteciliğin altın sektörüne özgü olmadığını, tüm sektörlerde yaygın olduğunu ifade etti. Artan altın talebi ve fiyatların yükselmesiyle kötü niyetli kişilerin piyasaya sahte altın sürmesinin hız kazandığını söyledi. Özellikle gram altın gibi küçük boyutlu ürünlerin taklit edilmesi, bu sahtekarlıkların önlenmesini zorlaştırıyor.

Başman, sahte altınların tespiti için kullanılan geleneksel yöntemlerin artık yetersiz kaldığını vurguladı. Eskiden, altının sahte olup olmadığını mihenk taşıyla veya ayar suyuyla test edebiliyorduk. Ancak günümüzde sahte altınlar, teknolojinin gelişmesiyle çok daha zor tespit edilebilir hale geldi. Kuyumcular, sahte altınları keserek, içerisine bakarak tespit etmeye çalışıyorlar. Bu yöntemler, sahtecilerin daha profesyonel hale gelmesiyle daha güvenilir bir çözüm sunuyor.

sahte-altin-nasil-anlasilir-1.jpg

ALTIN PAKETİ AÇILMADAN SATIN ALMAYIN!

Başman, sahte altınları tespit etmek için bir diğer önemli ipucunun altınların paketli şekilde geldiği anda mutlaka açılması gerektiği uyarısında bulundu. Büyük altın firmaları, sahteciliği engellemek için her yıl milyonlarca lira yatırım yaparak ürünlerinin taklitlerini önlemeye çalışıyor. 1 gramdan 50 grama kadar olan altın barlarının her birinin üzerinde bir seri numarası bulunuyor. Bu seri numaraları, internet üzerinden kontrol edilebiliyor ve sahte ürünlerin tespitinde kritik bir rol oynuyor. Kuyumcuların mutlaka bu seri numaralarını kontrol etmeleri, sahtecilikten korunmalarını sağlayacaktır.

WHATSAPP GRUPLARIYLA ESNAFI UYARIYORLAR

Kuyumcular Odası, WhatsApp grupları aracılığıyla esnafları bilgilendiriyor. Başman, gruptan sahte altın ya da düşük ayarda altınlar hakkında duyurular yapıldığını belirtti. Bu tür bilgilendirmelerin, kuyumcuların sahteciliklere karşı daha dikkatli olmalarını sağladığını ifade etti. Ayrıca, seri numarası kontrolü ve paket açma gibi basit önlemlerin, sahte altınların piyasaya sürülmesini engellemeye yardımcı olduğunu söyledi.

sahte-altin-nasil-anlasilir-2.jpg

SAHTE ALTINI ANLAMAK İÇİN İPUÇLARI

  • Paket Açılmalı: Sahte altınlar paketli halde geldiğinde, mutlaka paketi açıp altını kontrol edin.
  • Seri Numarasını Kontrol Edin: Her gram altının seri numarası vardır. İnternette seri numarasını kontrol ederek, altının gerçek olup olmadığını anlayabilirsiniz.
  • Keserek Bakın: Eski yöntemlerle tespit edilemeyen sahte altınları keserek içinde bulunan malzemeyi inceleyebilirsiniz.
  • Yüksek Teknolojik Cihazlar Kullanabilirsiniz: Altın test cihazları, sahtecilikleri hızlı ve doğru şekilde tespit edebilir.
  • Güvenilir Satıcılardan Alışveriş Yapın: Her zaman bilinen ve güvenilir kuyumculardan alışveriş yapmaya özen gösterin.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN