Çok sayıda deprem olacak! Adana, Hatay, Antep Kayseri... Deprem uzmanı yıkıcı olabilir diyerek uyardı

Çok sayıda deprem olacak! Adana, Hatay, Antep Kayseri... Deprem uzmanı yıkıcı olabilir diyerek uyardı

Adana’da meydana gelen 5.0 büyüklüğündeki depremin ardından, Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy uyardı. Bu artçı değil! Çok sayıda deprem olacak! Adana, Hatay, Antep Kayseri... Yıkıcı olabilir...

Adana'nın Kozan ilçesinde 27 Ekim akşamı 5.0 büyüklüğünde meydana gelen deprem çevre illerde de hissedilerek halkı korkuttu. Derinliği 20,13 kilometre olarak belirlenen deprem, Osmaniye, Gaziantep ve Kayseri gibi şehirlerde de hissedilirken, vatandaşlar panik içinde kendilerini sokağa attı. Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, TGRT Haber canlı yayınında önemli açıklamalarda bulunarak bölgede 6.0 büyüklüğünde yıkıcı deprem üretebilecek fayların bulunduğuna dikkat çekti.

Prof. Dr. Şükrü Ersoy: Silivri ile Gölcük arasında 7'nin üzerinde büyük bir deprem bekliyoruz

Prof. Dr. Ersoy, depremin 6 Şubat 2023'te yaşanan büyük depremin artçısı olmadığını belirterek şöyle konuştu: "Türkiye için normal bir durum. 2-3 günde bir hissedilebilir bir deprem yaşıyoruz. Bundan önce de Edremit Körfezi'nde yaşadık. 5.0 büyüklüğündeki deprem 4.3 büyüklüğündeki bir depreme göre en az 30 kat daha büyük bir deprem, enerji açısından. Kayseri, Adana, Hatay, Urfa gibi illerde hissedildi.

Bu deprem 6 Şubat 2023'ün artçısı bir deprem değil. Deprem, 6 Şubat'ta 7.6 büyüklüğündeki depremin olduğu Elbistan'ın batı ucundaki Göksun ile Adana'nın Kozan ilçesi arasındaki fay hattında oldu. Bu fay zonunda çok sayıda deprem oldu. Bu da onlardan birisi. Adana'da çok sayıda insan yaşıyor. Yapıların altındaki zemin Çukurova. Yani kayalık değil, alüvyal bir zemin. Bu nedenle deprem çok hissediliyor.”

Adana'da 5 büyüklüğündeki deprem güvenlik kamerasında

"DAHA BÜYÜK DEPREMLER GÖRÜLEBİLİR"

Ersoy, bölgede daha büyük depremlerin meydana gelme riskine dair açıklamasında, “Bu depremin ardından 'büyük bir deprem gelecek' diyerek kesin konuşmak çok yanlış olur. Ama bu artçı depremler olmadığı için çok sayıda deprem olacaktır. Bazısı 4.0 civarında olacaktır. 5.0'ı geçerse bu yeni bir deprem demektir. Daha büyük deprem oluşturacak faylar var mı? Elbette var. 6.0'ın üzerine çıkacak faylar var. Ama daha büyük deprem olacak diyebilecek teknik imkanlar yok. Söylentilere inanmamak gerekiyor. AFAD ve Valilik tarafından yapılacak açıklamalara uymak gerekir.” ifadelerini kullandı.

Son olarak Ersoy, spekülasyonlara itibar edilmemesi ve AFAD ve Valilik tarafından yapılan açıklamalara dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, “2023'te 3 büyük deprem yaşadık. 11 il etkilendi. Şu anda dahi artçılarını yaşıyoruz. Bu deprem artçı değil. Komşu alanlarda meydana gelen bir deprem. Böyle büyük depremlerden sonra yeni yıkıcı depremler olması çok yadırganmaz. Komşu alanlara yeni stres transferler var. Yıkıcı deprem olmayan her zamanımızı çok iyi değerlendirmeliyiz." dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN