Çiftçiler bundan sonra ne mazotu ne de gübreyi dert edecek. Tarlası olan binlerce çiftçi için yeni kısıtlamalar yolda. Tüm çiftçileri kara kara düşündüren yeni öneri geldi.
Kırıkkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesinde hidrolik ve su kaynakları alanında çalışmalar gerçekleştiren Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Utku Yılmaz, tarımsal üretimde sıkça başvurulan yeraltı sulamanın kuraklığı artıracağı gerekçesiyle kısıtlama getirilmesi önerisinde bulundu. Tarım alanlarında kullanılan su miktarının büyük çoğunun yer altında bulunduğuna dikkat çeken Yılmaz, kısıtlama önerisini gündeme getirdi.
TARIM ALANLARININ BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU KULLANIYOR
Tarım alanlarının sulama işlemlerinin birçoğu yeraltı su kaynaklarının tarafından karşılanıyor. Bu konuya dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Utku Yılmaz, kısıtlama önerisinde gündeme getirdi.
Dünya yüzeyinin %70'ini su ile kaplı olduğunu ifade eden Yılmaz, bunun büyük bir çoğunluğunun okyanuslardan oluştuğunu söyledi. Bu miktarın yalnızca %1'inin ulaşılabilir olan tatlı su miktarı olduğuna dikkat çeken uzman isim ulaşılabilir %1'lik suyun büyük çoğunluğunun da yer altında olduğunun vurguladı.
Zaman içerisinde tarım alanlarında yeraltı su kullanımının arttığının altını çizen Yılmaz, yer altından çekilen su miktarı arttıkça kuraklık başlangıcı ile birlikte kuraklıkla karşılaşabilme olasılığının da artış gösterdiğini vurguladı. Bu kapsamda yer altından su çekimlerinin sınırlandırılması gerektiğini vurgulayan uzman isim, Birleşmiş Milletler Çevre Programı raporu doğrultusunda dünyadaki toplam su miktarının 1,4 milyar kilometre küp olduğunu dile getirdi. Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Utku Yılmaz, bu su miktarının yalnızca %2,5'unun tatlı su olduğuna da dikkat çekti.
SULAMA KONTROL ALTINA ALINMALI
Su kaynaklarının bilinçli kullanılması gerektiğine dikkat çeken Yılmaz, bazı tarım alanlarında hala vahşi sulama yapıldığını aktardı. Su israfına dikkat çeken uzman isim "Damlama sulamaya önem verilmelidir. Su israfını önlemek için damlama sulama sitemi, basınçlı su sistemleri yaygınlaştırılmalıdır. Vahşi sulama yapılmamalıdır." dedi. Son yıllarda artış gösteren damlama sulama sistemlerinin artması gerektiğini vurgulayan Yılmaz, su tasarrufunda ciddi bir önlem olduğuna da dikkat çekti.
YERALTI SULARI FAZLA KULLANILIYOR
Kırklareli Doğa ve Koruma Derneği Başkanı Göksal Çidem, su kaynaklarının hızla tükendiğini dile getirdi. Namık Kemal Üniversitesi Çevre Mühendisliği Fakültesi tarafından yapılan çalışma doğrultusunda bölgedeki yeraltı sularının %85'inin tükendiğini vurgulayan Çiğdem şu açıklamalarda bulundu:
"Şu anda Trakya'da yer altı suları oldukça azaldı. Trakya'da artık obruklar oluşmaya başladı. Yer altı suları hem tarımsal sulamada hem de plansız sanayileşmede aşırı tüketiliyor."