Sıcaklıklarla birlikte istilacı türler de ülkemize adımını attı. Çiftçilerin kabusu haline gelen o tür meyve ve sebzeleri talan etmeye başladı. Bu kez korkulan Akdeniz Bölgesi'nde meydana geldi. İşte tüm detaylar...
Mevsim normalleri üzerine çıkan sıcaklıkla beraber, istilacı türler gözlerini açtı. Uzmanlara göre, bu gidişle istilacı türler bu sene çiftçilere nefes aldırmayacak. Çiftçilerin kabusu bu kez Akdeniz'de görüldü. İşte meyve ve sebzeleri talan eden tür...
ÇİFTÇİLERİN KABUSU GÖZÜKTÜ
Sıcaklıklardaki artışın ardından uzmanlardan çiftçilere uyarı geldi. Aşırı sıcaklar ve kış şartlarının karşılanmaması sonucunda Akdeniz Meyve Sineği bölgede gözüktü. İstilacı türün görülmesiyle yetkililerden erken tedbir konusunda talepler isteniyor. Adan genelinde toplu ilaçlama yapılarak Akdeniz Meyve Sineği ile mücadele başlatan uzmanlar üreticileri de destek vermesi için uyardı.
PÜPÜLASYONU HIZLA ARTIYOR
Ziraat Mühendisi Barış Kurtaran'dan, konuya dair bilgilendirici açıklama geldi. Dalında kalan narenciyenin sıcak hava nedeniyle kesilmediğini belirterek, Akdeniz Meyve Sineği sıkıntısını işaret etti. Akdeniz Meyve Sineği'nin kış mevsiminin sıcak geçmesi sebebiyle yaşam döngüsü bozulmayarak istilacı türün popülasyonunda büyük bir artışa sebep oldu.
Kurtaran, bölgenin zararlısı olarak işaret ettiği Akdeniz Meyve Sineği hakkında, "Tüm meyve ve sebzelere zarar veren bir tür. İlçe tarım müdürlükleri mücadele planı ile önlem alıyor. Adana genelinde sert çekirdekli meyve nedeni ile problem yaşadığını duyuyoruz. Burada rakım yüksek biz erken tedbir aldık büyük oranda başarı sağladık. Önümüzdeki süreçte bu sıcaklar bu iklim böyle gittikçe kışın satılmayan narenciye şuan da satılamayan sert çekirdekliler nedeni ile çok daha büyük problem olacağını düşünüyorum. Biraz erken bir önlem alınması lazım" sözlerini kullandı.
ERKEN TEDBİR ALINMASI GEREK
Akdeniz Meyve Sineğiyle kimyasal, kültürel, ilaçlama ve tuzaklarla mücadele yapıldığını belirten Kurtaran, doğru olan mücadelenin bu olduğunu savundu.
Tuzak üretimine dikkat çeken Kurtaran, devlet olarak üretimi halinde fiyatının daha uygun olabileceğini işaret etti. Devlet desteğinin dönüm başına 300 TL olduğunu söyleyerek, "bu tuzağı üniversitelerde araştırma enstitülerinde üretebilirsek mücadele daha etkili ve kolay olur. Sıcakta çok hızlı çoğalma oluyor. Üreticiler kendi bahçelerinde ilçe tarım müdürlükleri ile birlikte istişare ederek erken tedbir alması mücadelenin daha etkili olmasını sağlayacaktır” ifadelerine yer verdi.