Çiftçiler kamyonlarla çöpe döküyordu, şimdi altın oldu! Bedava bile almıyorlardı, kilosu 100 liraya çıktı

Çiftçiler kamyonlarla çöpe döküyordu, şimdi altın oldu! Bedava bile almıyorlardı, kilosu 100 liraya çıktı

Çiftçiler kamyon kamyon çöpe döküyordu! Şimdi ise değeri altın oldu: Bedava olsa dahi almıyorlardı, kilosu 100 liraya kadar çıktı...

Son zamanlarda limon fiyatları Türkiye genelinde önemli bir yükseliş yaşarken, çiftçiler bu durumdan nasibini alıyor. Özellikle Mersin, Adana, ve Hatay gibi limon üretiminin yoğun olduğu bölgelerde, fiyatlar adeta uçtu. Üreticiler, geçen yıla kıyasla ciddi bir fiyat artışıyla karşı karşıya kaldı.

FİYATLAR NEDEN YÜKSELDİ?

Bahçede kilosu 3, halde 4 liraya satılan limon, market rafında 24 lira

Mersin Erdemli Ziraat Odası Genel Sekreteri Aydın Çiftçi, Erdemli'de kilogram başına 40 lira civarında satılan limonun diğer bölgelerde ise 60-90 lira arasında alıcı bulduğunu belirtti. Özellikle mayer cinsi limonlarda büyük bir stok birikimi yaşandığını ve bu durumun fiyatları olumsuz etkilediğini ifade etti.

Adana Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan ise geçen yıl yaşanan aşırı verim nedeniyle fiyatların düşmesiyle karşı karşıya kaldıklarını, bu yıl ise verimde belirgin bir düşüş yaşandığını ve bu durumun fiyatlara olumlu yansıdığını söyledi.

ÜRETİCİLERİN GÖZÜNDEN DURUM

Dalından tezgaha limonun yolculuğu

Adana Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, geçen yıl ağaçlarda kalan limonların bu yıl azalan rekolteyle birleşerek fiyatların yükselmesine yol açtığını vurguladı. Depolara fazla limon girdiği dönemde fiyatların düşüş gösterdiğini belirten Doğan, bu yıl ise rekoltenin düşük olmasının fiyatları yukarı taşıdığını dile getirdi.

Markette 20 lira olan limon, bahçede 1 lira

Hatay Arsuz Ziraat Odası Başkanı Bünyamin Nal, bölgesindeki limon veriminin düşük olmasına rağmen fiyatların artış gösterdiğini ifade etti. Öte yandan, geçmiş yıllarda yaşanan stok sorunlarının bu yıl fiyatları olumlu etkilediğini söyleyen Nal, üreticilerin gelecek için umutlu olduğunu belirtti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN