CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Adalet Bakanı'nın bütçe sunumunu eleştirerek, Ovacık Belediyesi'ne kayyum atanmasına karşı çıktı ve yargının siyasetin aracı olmaması gerektiğini vurguladı.
CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, Adalet Bakanlığı'nın 2025 yılı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda önemli açıklamalarda bulundu. Tanal, Ovacık Belediye Başkanlığı’na kayyum atanması ve yargının siyasete alet edilmesi konusundaki tepkisini dile getirirken, ülkede bir hukuk birliği olması gerektiğini vurguladı.
"DİYARBAKIR HUKUKU AYRI, TUNCELİ HUKUKU AYRI OLAMAZ"
Komisyonda yaptığı konuşmada, kayyum atamalarını eleştiren Tanal, “Diyarbakır hukuku ayrı, Tunceli hukuku ayrı, Ankara hukuku ayrı, İstanbul hukuku ayrı olamaz; ülkede bir hukuk birliği vardır, hukuk yeknesaklığı vardır. Yargı siyasetin sopası olmamalıdır” dedi. Tanal, hukuk sisteminin siyasi çıkarlar için kullanılmaması gerektiğini belirterek, yargının bağımsızlığına dikkat çekti.
ŞANLIURFA’YA CEZAEVİ DEĞİL FABRİKA AÇIN
Tanal, ayrıca Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un Şanlıurfa’ya cezaevi açılacağı açıklamasını da eleştirerek, “Şanlıurfa’ya cezaevi değil, Şanlıurfa’ya mümkünse fabrika açın. Şanlıurfa’daki cezaevi diye bahsedilen yer aslında Hilvan Cezaevi’dir” ifadelerini kullandı. Tanal, Hilvan ilçesinin sınırlarının değiştirilerek Karaköprü ilçesine bağlanmasıyla yapılan bu yanlış ismin düzeltilmesi gerektiğini belirtti.
OVACIK BELEDİYESİ'NE KAYYUM ATANMASINA TEPKİ
Tanal, Ovacık Belediye Başkanlığı’na kayyum atanmasını sert bir şekilde eleştirdi. Ovacık Belediye Başkanı’nın görevden alınmasının gerekçesinin Rio Tinto adlı İngiliz-Avustralya destekli bir maden şirketinin faaliyetlerine katılım olduğunu belirten Tanal, bu durumu “terörist cenazelerine katılmak”la ilişkilendirildiğini söyledi. Tanal, "Rio Tinto şirketi maden arama faaliyetlerine katıldığı için belediye başkanımız teröristlerle yan yana gösterildi" dedi.
TANAL, YARGI KARARLARINA DİKKAT ÇEKTİ
Tanal, Türkiye’deki bazı belediye başkanlarına yönelik beraat kararlarını örnek göstererek, “Leyla Zana'nın kararı var. 9 teröristin cenazesine katıldığı için mahkeme ceza verse de Yargıtay’dan beraat çıktı. Aynı şekilde Osman Baydemir kararı da var. Bu kişiler hakkında beraat kararları verilmişken, sürekli olarak aynı suçlamalarla toplumda kaos yaratmanın anlamı nedir?” dedi.
"YARGI SİYASETİN SOPASI OLMAMALIDIR"
Tanal, konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: “Yargı siyasetin sopası olmamalıdır. Eğer siyasette hukuk yeknesaklığı sağlanmazsa, hukuk devleti ilkesinin temeli sarsılır. Bu uygulamalara son verilmesi gerektiğini düşünüyoruz.”