CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, UNESCO'nun dünya mirası listesinde yer alan Ayasofya'nın tarihi İmparatorluk Kapısı’nın tahrip edilmesi hakkında Bakan Nuri Ersoy'un yanıtlaması istemiyle TBMM'ye soru önergesi vererek ''Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan bu saate kadar tek bir açıklama yapılmadı. Bu tarihi bir ihanet değil de nedir? Bu kapı ahır kapısı değil, 1400 yıllık tarihi bir kapı. Savcıları göreve çağırıyorum'' açıklamasında bulundu.
Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, Birleşmiş Milletler (BM) Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) dünya mirasına eklediği Ayasofya'nın tarihi İmparatorluk Kapısı’nın tahrip edilmesiyle ilgili Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi verdi.
Ayasofya’nın 1484 yıllık İmparatorluk Kapısı’nın tahrip edilmesini Meclis gündemine taşıdı. Gamze Akkuş İlgezdi, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a, kapıya zarar verenlerin tespit edilip edilmediğini ve haklarında adli ve idari işlem başlatılıp başlatılmadığını sordu.
''SAVCILIĞA TAŞINMALI''
Birinci derecede tarihi yapı olan Ayasofya’ya kasten zarar verilmesinin savcılığa taşınması gerektiğini belirten İlgezdi, “2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun 65. maddesi çok açık. Tescil edilen sit alanları ve korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları ile korunma alanlarının bu kanuna göre tebliğ veya ilan edilmiş olmasına rağmen yıkılmasına, bozulmasına, tahribine, yok olmasına veya her ne suretle olursa olsun zarar görmesine kasten sebebiyet verenler iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılır” dedi.
“SORUMLULAR TESPİT EDİLMELİ”
İlgezdi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bu olaya sessiz kalmasının çok acı olduğunu vurgulayarak “Saldırıda bulunmak, tahrip etmek bir yana dursun, içeride fotoğraf çekmenin dahi yasak olduğu tarihi mekânlarımıza saldıranlar nasıl oluyor da tespit edilemiyor. Bu kapı ahır kapısı değil, 1400 yıllık tarihi bir kapı. Savcıları göreve çağırıyorum. Bu utanç verici olaya sebep olanların tespit edilmesi için güvenlik kamera kayıtları yayınlanmalı ve sorumlular 65. madde uyarınca yargılanmalıdır” diye konuştu.
“TARİHİ İHANET”
İlgezdi, açıklamalarını şu şekilde noktaladı:
“Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan bu saate kadar tek bir açıklama yapılmadı. Bu tarihi bir ihanet değil de nedir? Topkapı Sarayı yerleşkesinde ‘yol yapıyoruz’ diye tarihi eserlere zarar verildiğini fotoğraflarla ortaya koymuştum. Şimdi de Ayasofya’ya bu yapılıyor. Kültürel değerlerimize sahip çıkmayan bir bakanlık ile karşı karşıyayız. Kültür ve Turizm Bakanlığı kılını kıpırdatmayınca Sanat Tarihi Derneği, konuya ilişkin bilgi almaya çalışmış ancak kamera kaydının dahi olmadığı ifade edilmiş. Soruyorum; Kültür ve Turizm Bakanlığı bu saldırının hesabını soracak mı? Ayasofya için harekete geçildi mi? Geçilmediyse daha neyi bekliyorsunuz? Yıkılmasını mı?”
“BAKANLIK KONUYLA İLGİLİ İNCELEME BAŞLATTI MI?”
Ayasofya’da İmparatorluk Kapısı’na yapılan tahribat güvenlik kameralarınca kayıt altına alınmış mıdır? Alınmadıysa neden alınmamıştır? Olay güvenlik kameralarına yansımışsa şüpheliler hakkında cezai, adli, idari işlemler ve gerekli tahkikatlar başlatılmış mıdır? Başlatılmadıysa nedeni nedir? Konuyla ilgili bakanlıkça resmi bir açıklama neden yapılmamıştır? Bakanlık konuya ilişkin inceleme başlatmış mıdır? Olayı ortaya çıkaran Sanat Tarihi Derneği’nin tutanak tutarak kameralardan suçlunun tespit edilmesi talebi yerine getirilecek midir? Ayasofya’da görev yapan nöbetçi güvenlik müdürünün olaya ilişkin ‘bilgim yok’ açıklaması doğru mudur? Doğru ise bu güvenlik zafiyetine ilişkin bakanlığınızın bir müdahalesi olmuş mudur? Bakanlık, sorumluları tespit edip ilgili kanunun ilgili maddesi uyarınca yargılanması için suç duyurusunda bulunacak mıdır? Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün açtığını iddia ettiği soruşturma kapsamında kimlerin ifadesi alınmıştır?”