Bursa’nın su ihtiyacını karşılayan Nilüfer Barajı tamamen kurudu, Doğancı Barajı’nda ise doluluk oranı yüzde 35’e düştü. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, kentin sadece 40-45 günlük suyu kaldığını belirterek tasarruf çağrısında bulundu. Çınarcık Barajı’nın devreye alınması için çalışmalar hızlandırılırken, alternatif su kaynaklarının araştırıldığını söyleyen Bozbey, iklim krizine karşı uzun vadeli önlemler alınması gerektiğini vurguladı.
Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde, “Bursa sudan ibarettir” diye tasvir ettiği şehir, tarihin en ciddi kuraklık sorunlarından biriyle karşı karşıya. 60 milyon metreküp kapasiteye sahip Nilüfer Barajı tamamen kurumuş durumda. Barajın kuruyan zemininde oluşan derin çatlaklar oluştu.
'BİLİM İNSANLARININ UYARILARINI DİKKATE ALMADIK'
İklim değişikliğinin etkilerinin uzun yıllardır bilim insanları tarafından dile getirildiğini belirten Başkan Bozbey, “Bu yaklaşık 20-25 yıldır devam eden bir süreçti. Bilim insanları, gaz salınımı böyle devam ederse, dünyanın 2040'lı yıllardan itibaren, çok daha kuraklık yaşayacağı ve mevsimsel sorunlar yaşayacağının bilgisini paylaştılar. Ama bilim insanlarının dediklerini dikkate almadık" diye konuştu.
DOĞANCI BARAJI’NDA KRİTİK SEVİYE
Bursa’ya su sağlayan iki ana barajdan biri olan Doğancı Barajı’nda doluluk oranının yüzde 35’e kadar düştüğünü söyleyen Bozbey, şehrin su ihtiyacını karşılamada zorluk yaşadıklarını belirtti:
"Bursa'ya geçtiğimiz kış kar da yağmadı yağmur da. Düşen yağmur ancak bir miktar hem Doğancı Barajı'nı hem de Nilüfer Barajı’nı doldurdu, Nilüfer Barajı'mız maalesef sıfır noktasında. Artık bize, kente su veremez duruma geldi. Doğancı Barajı biraz daha iyi. Önümüzde 40, 45 günlük civarında bir suyumuz söz konusu."
ÇINARCIK BARAJI ÇALIŞMALARI HIZ KAZANDI
Çınarcık Barajı'nın suyunu, şehre ulaştıracak hattın imalatında çalışmaların hızla ilerlediğini söyleyen Bozbey, "Özellikle Çınarcık Barajı çok önemli bir baraj. Çınarcık Barajı'nın suyunun kente aktarılması ile ilgili yapılan çalışma var. Bunu hızlandırmaya çalışıyoruz. 2026'nın sonuna doğru bitecek olan bir sistem. Şu anda isale yapıyoruz ama bu isale hattını daha çabuklaştırmak, daha öne almak için yapmış olduğumuz görüşmeler var" dedi.
Önümüzdeki günlerde yağmur ve kar yağışlarının beklenmesiyle geçici bir rahatlama sağlanabileceğini dile getiren Bozbey, “Önümüzdeki yıllarda da aynı sorunların yaşanabileceğini düşünerek, ona göre hazırlık yapmak zorundayız.” dedi.