Bu sene salça yapmak hayal olacak! Salçalık domatesler tarlada kaldı! Fiyatlar 10 kat artıyor! Üreticiler isyanda...
Geçtiğimiz yıl uygulanan ihracat yasağının ardından, salçalık domateste yaşanan üretim fazlası hem fiyatların düşmesine hem de ürünün tarlada kalmasına neden oldu. Bu durum, çiftçileri ekonomik zorluklarla karşı karşıya bırakırken, sektör genelinde kriz yarattı.
SON YILLARIN EN KÖTÜ HASAT DÖNEMİ
Manisa’daki ziraat odaları başkanları, yaşanan sorunları ve çözüm önerilerini tartışmak üzere Manisa Şehzadeler Ziraat Odası'nda toplandı. Manisa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu adına açıklama yapan Manisa Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Altındağ, çiftçilerin hasat döneminde büyük zararlar yaşadığını belirtti. Altındağ, "İçinde bulunduğumuz mevsim itibariyle yaşadığımız hasat döneminde bütün tarım ürünlerinde çiftçimiz zarar etmektedir. Son yılların en kötü hasat dönemini yaşamamızın sebebi yanlış tarım politikalarıdır" şeklinde konuştu.
TARLADA 1,7 TL'YE ALINIYOR
Altındağ, özellikle salçalık domates gibi ürünlerde yaşanan krizlerin, geçen yıl getirilen ihracat yasağının bir sonucu olduğunu vurguladı. İhracat yasağı nedeniyle salça fabrikalarının ellerinde geçen yıldan kalan stoklar bulunduğunu ve bu nedenle fabrikaların kapasitelerinin dörtte biriyle çalıştığını ifade etti. Üreticilerle yapılan sözleşmelerde belirtilen 3,5 TL'lik fiyat yerine, domatesin tarlada 1,7 TL'ye alındığını belirten Altındağ, bu durumun birçok domates üreticisini tarlasını sürmek zorunda bıraktığını kaydetti.
Hüseyin Altındağ, tarım ürünlerinin fiyatlarının yükseldiğinde ihracat yasağının getirilmesi veya ithalatın artmasının, hem üreticiler hem de tarım ürünlerini işleyen fabrikalar için büyük sıkıntılara yol açtığını söyledi. Bu durumun, tarım sektöründeki birçok işletmenin iflasına neden olduğunu belirten Altındağ, özellikle salçalık domateste acil çözüm bulunması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Tarım ve Orman Bakanlığı ile salça fabrikaları arasında çözüm odaklı tedbirlerin alınması gerektiğini ifade etti.