Türkiye'de vatandaşların en büyük derdi geçim olurken düşen Maaşlar ve artan fiyatlarla vatandaşlarda cebindeki parayı yetiremez olduğu. Mühendislik veya öğretmenlik gibi farklı alanlarda eğitim alan birçok kişi son zamanlarda meslek popülerliğinden yana yüksek gelir kazanmanın yolunu seçer oldu. Bu işte çalışan 350.000 TL'yi cebine koyuyor. Stajyer çalışanlar bile 3.000 dolar kazanıyor. İşte tüm detaylar…
Geçmiş zamanlarda doktorluk veya mühendislik gibi prestij sahibi meslekler dikkat çekerken günümüzde daha çok popülaritesi olan ve yüksek kazanç sağlayan meslekler tercih ediliyor. Son yıllarda TV programları ile birlikte artan maaşları ile dikkat çeken aşçılık mesleği popülerliğini her geçen gün daha da artırıyor. Gastronomi bölümlerine ve aşçılık akademilerine olan ilgi artarken meslek tercihleri de değişkenlik gösteriyor.
ÖĞRETMENLERİN TERCİHİ BİLE DEĞİŞTİ
Birçok kişi önceki meslek deneyimlerini bir kenara bırakarak aşçılık eğitimi almaktadır. Mutfak kariyerine giriş yapan kişiler dikkat çekerken konu hakkında açıklamalarda bulunan bir grafiker asıl tutkusunun aşçılık olduğunu fark ettiğini söyledi. ODTÜ Elektrik Elektronik Mühendisliğini bırakarak mutfakta yeni bir yolculuğa çıktığını belirten bir kişi aşçılık eğitimi aldığını söyledi.
Aşçılık Akademisi yöneticileri ile birlikte öğretmenler, mühendisler ve hatta hukuk alanında insanların bile bu mesleğe yöneldiği görülmektedir.
TELEVİZYONLAR MESLEK ALGISINI DEĞİŞTİRDİ
Son yıllarda aşçılığa olan ilginin arttığı görülürken yemek yarışmaları ve dizilerin bu alanda büyük katkısı olmaktadır. Programlar geniş kitlelere ulaşırken aşçılık konusunda kendini geliştirmek isteyenler de eğitim almak için kolları sıvıyor.
Yurt dışında kariyer hedefleri için büyük fırsatlar sağlayan aşçılık eğitmen şefler eşliğinde yapılan eğitimler ile birlikte başlangıç maaşı olarak da 3000 dolar vaat ediyor. Deneyimli şeflerin ise 8 ila 10.000 dolar kazandığı görülmektedir.
MUTFAKTA DENEYİM SAĞLANIYOR
Gastronomi eğitimi ile birlikte temel bıçak tekniklerinden çorba yapımına kadar geniş bir yelpaze sunulmaktadır. Eğitmen şefler kuzu tandır, şatobiryan ve esotta gibi ünlü yemeklerin yanı sıra geleneksel tariflerle de ön plana çıkmaktadır.
Gastronomi bölümünün üniversite giriş puanı neredeyse Tıp Fakültesi seviyesine ulaşmış durumda. Üniversite eğitimi yerine aşçılık akademilerinde sertifika almayı tercih edenlerin sayısı da her geçen gün artış gösteriyor.
Bu mesleğin tamamen kişisel gelişime dayalı olduğunu belirten eğitmenler önünün çok açık olduğunu söyleyerek fırsatların iyi değerlendirilmesi gerektiğini vurguluyor. Artan gelir seviyesi ile birlikte yurt dışı olanakları ve popülerliği artarken aşçılık Gün geçtikçe daha cazip bir meslek haline dönüşmektedir. Üniversite veya Akademi farketmeksizin bu alanda eğitim almayı tercih eden birçok kişi yalnızca meslek olarak değil bu durumu yaşam tarzı haline dönüştürüyor.