Boğaziçi Üniversitesi'nin 2013 yılında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 'riskli yapı' olarak belirlenen Kuzey Kampüsü binaları kaderine terk edildi. 2022 yılında yıkılacağı söylenen binalar için hala harekete geçilmiş değil. karar.com, bu binaların son haline ulaştı.
EDA NARİN | KARAR
Türkiye'nin en köklü ve en başarılı üniversitelerinden Boğaziçi Üniversitesi kaderine terk edildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, geçtiğimiz yıl Boğaziçi Üniversitesi'nin Kuzey Kampüsü'nün de içinde yer aldığı imar plan değişikliği hazırladı. Planlama içerisinde yer alan Boğaziçi Üniversitesi Kuzey Kampüsü'ndeki Kare Blok ile YADYOK-II binası, Aptullah Kuran Kütüphanesi, Turgut Noyan binası, İstanbul Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından 2013 yılında “Riskli Yapı” olarak belirlenmişti.
Son olarak ise Kuzey Kampüs’teki 40 yıllık Aptullah Kuran Kütüphanesi için yıkım kararı çıktı. Üniversitenin yapı işleri ve teknik daire başkanlığından genel sekreterliğe gönderilen 24 Mart tarihli bilgi notunda, Sarıyer Belediyesi'nin 9 Nisan 2021’de aldığı yıkım kararının uygulanması için 'binanın ivedilikle boşaltılması gerektiği' belirtildi.
Diken'in haberine göre, Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanı Soner Melih Kural imzalı notta şöyle denildi:
“Üniversitemiz Kuzey Kampüste bulunan Aptullah Kuran Kütüphanesi 1975 yılından beri hizmet vermektedir. 1999 Marmara depreminden sonra 14.01.2013 tarihinde yapılan risk analizi raporuna göre riskli çıkan binaya 09.04.2021 tarihinde yıkım kararı alınmıştır. Bu nedenle Aptullah Kuran Kütüphane binasının ivedilikle en kısa sürede boşaltılması gerekmektedir. Taşınma ve boşaltma işlemleri için idari Mali İşler Daire Başkanlığının görevlendirilmesi hususunu arz ederim.”
karar.com ise kaderine terk edilen Boğaziçi Üniversitesi Kuzey Kampüsü’ndeki yapıların son haline ulaştı. İşte depremi bekleyen Boğaziçi Üniversitesi'nde binaların son durumu:
Boğaziçi barınağı yıkıldı, köpekler taşınıyor
Boğaziçili akademisyenler 552. rektörlük binasına sırtını döndü