Bitlis'te 27 Kasım'da meydana gelen 4,3 büyüklüğündeki depremler, bölgenin jeolojik yapısı hakkında yeni soruları gündeme getirdi. Doç. Dr. Hamdi Alkan, depremlerin olduğu bölgede herhangi bir diri fayın haritalarda gösterilmemesine rağmen depremlerin yaşanmasının dikkat çekici olduğunu belirtti. Alkan, "Deprem oldu ama haritalarda orada fay yok. Haritanın güncellenmesi gerekiyor" diyerek, mevcut diri fay haritalarının bölgedeki gerçek depremselliği tam olarak yansıtmadığına işaret etti.
Bitlis'te 27 Kasım’da saat 05.50 ile 05.56'da 4.3 büyüklüğündeki depremler sonrası, bölgedeki diri fay haritalarının doğruluğu tartışma konusu oldu. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hamdi Alkan, depremlerin olduğu bölgede herhangi bir diri fay görünmemesine rağmen depremlerin yaşandığını belirterek, MTA'nın diri fay haritasının güncellenmesi gerektiğini söyledi. Alkan, "Bu depremler bölgenin depremsellik olarak bir üretkenliğini tektonik ya da volkanik bir deprem üreten bir bölge olduğunu gösteriyor. Ana şoktan sonra 30 artçı şok meydana geliyor. Bunlar küçük küçük devam edecektir" diye konuştu.
‘DİRİ FAY HARİTASI GÜNCELLENMELİ'
Depremlerin olduğu yerde herhangi bir diri fay görünmediğini söyleyen Alkan, "MTA'nın diri fay haritasında burada birçok fay da görünüyor. Burada fay veya fay zonu görünmüyor" dedi.
Alkan şöyle devam etti:
"Bu depremler doğrultu atımlı faylardır. MTA'nın fay haritasında baktığımızda çizgilerin olduğu yerler faylardır. 27 Kasım'da meydana gelen depremlere baktığımızda bu haritada fay görünmüyor. Burada önemli olan eğer bir yerde deprem varsa orada fay vardır. MTA'nın diri fay haritasının güncellenmesi gerekiyor. Burası jeolojik olarak özel bir bölge. Bu depremlerin çözümleri bize neyi gösteriyor diye çalışmalarımıza başladık ama diğer kurumlarımızın burada özellikle bir çalışma yapması gerekiyor."