Mantar yetiştiriciliği, son dönemlerde artan bir ilgiyle karşılaşıyor. Hem lezzetli hem de sağlıklı bir besin kaynağı olan mantarlar, yatırımcılarına da ilk hasat sonrasında ciddi bir gelir sağlıyor.
Ülkemizin Akdeniz iklimi, mantar yetiştiriciliği için ideal koşullar sunuyor. Bu da mantar yetiştiriciliğini, karlı bir iş fırsatı haline getiriyor. Kültür mantarı, istiridye mantarı ve trüf mantarı gibi çeşitler, yetiştiricilerin tercih ettiği türler arasında yer alıyor.
Özellikle beyaz şapkalı kültür mantarı, Türkiye’deki en büyük pazar payına sahip olan mantar türü. Üretimi hakkında en çok bilgi sahibi olunan tür olan beyaz şapkalı kültür mantarı, az risk ve yüksek pazar payı ile yatırımcıların ilk tercihi oluyor.
MANTAR NASIL YETİŞTİRİLİR?
My.Net’in haberine göre; Kültür mantarı yetiştiriciliği, misellerin kompost içerisine ekilmesi ile başlıyor. Mantar miselleri bu kompostun içerisinde yetişiyor. Gelişim için sıcaklık 23-25 derece, nem ise yüzde 80-90 oranında olmalı. Kasa sistemi, ranza sistemi veya plastik torba sistemleri ile kültür mantarı üretimi mümkün.
Yatırım maliyetleri ve kar oranları büyük/küçük ölçekli işletmelere göre değişiyor. Ancak ortalama bir sonuç vermek gerekirse; 50.000 TL yatırım ile başladığınız beyaz şapkalı kültür mantarı üretiminin sermaye geri kazanımını bir yıl içerisinde alabilirsiniz. Bir sonraki yıl için kazancınız da ortalama 65.000 TL kadar olacaktır.
Mantar yetiştiriciliğine başlayacaklara devlet tarafından da çeşitli teşvikler veriliyor. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurulu, mantar üreticilerine %25 ile %65 oranında hibe veriyor. Ayrıca, Tarım Müdürlükleri, Halk Eğitim Merkezleri veya çeşitli dernekler tarafından verilen eğitimlere katılarak sertifika edinen girişimcilere KOSGEB tarafından 50.000 TL hibe sağlanıyor. 18 ile 40 yaş arasındaki girişimcilere ise Genç Çiftçi projesi kapsamında destek veriliyor. Ancak bu destekler sadece kültür mantarı yetiştiriciliği için geçerli ve verilen tutar 30 bin TL.