Bitkiler konusunda uzman isim o bitkinin faydalarını sıraladı. Bir değil bin hastalığa şifası var! İster salatada ister börekte kullanın... Doğada kendiliğinden yetişiyor, bilen topluyor. Faydaları saymakla bitmiyor, doğal antidepresan...
Sağlıklı beslenmek isteyenler sık sık bitkilerin faydalarını araştırıyor. Bu otun faydaları saymakla bitmiyor, her derde deva! Deri hastalıklarından psikolojik hastalıklara kadar faydası var.
Doğanın bize sunduğu mucizevi bitkiler arasında yer alan Melocan otu, halk arasında “Diken ucu” olarak da bilinir ve sağlık açısından birçok faydası bulunmaktadır. Bitkiler konusunda uzman Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, bu özel bitkinin sağlık üzerindeki olumlu etkilerini anlattı ve özellikle frengi tedavisinde kullanıldığını belirtti.
Prof. Dr. Karabulut, antik Yunan mitolojisinde "Diken ucu" olarak adlandırılan Melocan otunun bilimsel adının ‘Onopordum acanthium’ olduğunu ve 20 metreye kadar uzayabildiğini söyledi.
TÜRK MUTFAĞINDAKİ YERİ VE KULLANIMI
Türk mutfağında genellikle salata ve böreklerde yer bulan Melocan otunun sağlık açısından da pek çok faydası olduğunu belirten Prof. Dr. Karabulut “Diken otu, hafif acı bir tada sahip, iri ve dikensi yaprakları olan bir bitkidir. Genellikle çiçekleri ve yaprakları kullanılır. Ancak, Melocan otu olarak adlandırılması bölgesel farklılıklar veya halk arasında kullanılan isimlerde belirsizlik yaratabilir. Bu bitki, Balkanlar ve ülkemizde Düzce ve çevresinde, ormanlık alanlarda, dere ve çalılıklarda yetişir. Anadolu saparnası, merucen, zimilaçi, gıcırdak dikeni, kuşevin, öz dikeni, diken ucu, kırçan ve meleocan gibi çeşitli isimlerle anılır.” dedi.
MELOCAN OTU FAYDALARI
Prof. Dr. Karabulut, Melocan otunun tükürük bezlerini çalıştırdığını vurguladı ve sağlık alanındaki diğer faydalarına değindi:
“Romatizma ve iltihap giderici özellikleri de vardır. Kanseri önlemede özellikle ilk çıkan mahsuller kullanılıyor. Deri hastalıklarında yaygın olarak kullanılan bu bitki, kan temizleyici etkisiyle cilt sorunlarını iyileştirebilir. Aynı zamanda psikolojik sorunları hafifletmek amacıyla da kullanılabilir. Aşırı tüketildiğinde ishal yapabilen tükürük artışına neden olabilir. Geçmişte, Melocan otunun frengi hastalığının tedavisinde kullanıldığı biliniyor. Ancak, bitkisel tedaviler kullanmadan önce dikkatli olunmalı ve uzman bir sağlık profesyoneline danışılmalıdır, çünkü bitkilerin etkileri kişiden kişiye değişebilir ve yan etkilere neden olabilir”