Binlerce veliye müjde! O masraftan kurtuluyorsunuz: Artık o zorunluluk kaldırılıyor

Binlerce veliye müjde! O masraftan kurtuluyorsunuz: Artık o zorunluluk kaldırılıyor

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2025 yeni düzenlemesi belli oldu. Bakanlık tarafından hazırlanan "Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik", Resmi Gazete'de yayımlandı. Yeni düzenleme ile birlikte binlerce veliye müjdeli haber verildi. O masraftan kurtuluyorsunuz! Artık o zorunluluk kaldırılıyor. İşte Milli Eğitim Bakanlığı'nın yeni düzenlemesine dair detaylar...

MEB tarafından hazırlanan "Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik", bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, MEB'e bağlı faaliyet gösterecek 3 yeni kurum türü tanımlandı. Binlerce veliye güzel haber verildi. Yeni düzenleme ile birlikte o masraftan kurtuluyorsunuz.

BİNLERCE VELİYE MÜJDE! RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI

Yeni düzenleme ile birlikte ilkokul çağındaki öğrencilere ilgi, istek ve yetenekleri doğrultusunda sosyal, kültürel, sanatsal, sportif alanlarda eğitim verilen ve bireysel olarak ödev ve projelerinin yapılmasında destek sunulan "Öğrenci Etkinlik Merkezleri" oldu.

yeni-proje-2025-01-03t160331-688.jpg

Öğrenci etkinlik merkezlerinde bu kurum türü için MEB tarafından onaylanan yabancı dil, kişisel gelişim, bilgisayar, müzik, gösteri sanatları, el sanatları, spor, ahlak ve değerler gruplarındaki programlar uygulanacak. İlkokul öğrencileri, programlara hafta içi okul saati dışında ya da hafta sonu devam edebilecek.

PSİKOLOJİK DANIŞMA MERKEZLERİ KURULACAK

Ayrıca, bireylerin kendilerini tanımalarına, karar verme ve problem çözme becerilerini geliştirmelerine, psikolojik iyilik hallerini artırmalarına yönelik bireysel ya da grup olarak profesyonel psikolojik desteğin sunulabileceği, rehberlik ve psikolojik danışmanlık alanında bireylerin kendilerini geliştirmelerine, mesleki bilgi ve becerilerini artırmalarına dönük eğitimlerin verilebileceği rehberlik ve "Psikolojik Danışma Merkezleri" adı altında yeni kurum türü tanımlandı.

Bu kurumlarda bireylere ve gruplara psikolojik danışma hizmeti sunulacak ve bu kurum türü için MEB tarafından onaylanan eğitsel danışmanlık, akademik kaygı, akran zorbalığı, bağımlılık, çocuk eğitimi ve aile, psikolojik ilk yardım, yaşamda anlam gibi programlar uygulanabilecek.

Yönetmelikte yapılan değişiklikle tanımlanan diğer bir kurum türü "Dil, Konuşma ve Ergoterapi Merkezleri" oldu. Bu kurumlarda bireylerin iletişim becerilerinin ve konuşma akıcılığının geliştirilmesi, yaş, cinsiyet ve kültüre uygun ses özelliklerinin kazandırılması, bulundukları çevreye yönelik uyumlarının artırılması, toplumsal katılımlarının sağlanması amacıyla dil ve konuşma ile ergoterapi alanında bireysel ve grup eğitimi verilecek.

Dil, Konuşma ve Ergoterapi Merkezleri'nde bu kurum türü için MEB tarafından onaylanan dil gelişimi, konuşma akustiği, çocukluk çağı dil gelişimi, günlük yaşam aktiviteleri, akıcı konuşma gibi programlar uygulanacak.

MARKA LİSANS DÜZENLEMESİ

Yönetmelikte marka lisans sözleşmesi yapan kurumlarla ilgili de düzenleme yapıldı. Buna göre bir kurucunun marka lisans sözleşmesi yaparak özel öğretim kurumunun markasını başka gerçek ya da tüzel kişilere kullandırabilmesi için aynı türde en az 5 kurumunun bulunması ve bu kurumların her birinin en az 5 yıl boyunca faaliyette bulunmuş olması şartı aranacak.

Kurucular, bu şartları sağlayan kurumlarının en fazla 3 katına kadar başka gerçek ya da tüzel kişilere markasını kullandırabilecek. Bu düzenleme bir ay sonra yürürlüğe girecek ve yürürlüğe girdiği tarihten önce MEB'ten kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatı alan özel öğretim kurumlarından bu şart aranmayacak. Ancak düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten sonra bu kurumlar tarafından yapılacak marka lisans sözleşmeleri için bu şartların sağlanması gerekecek.

yeni-proje-2025-01-03t160307-736.jpg

Okulların uluslararası diploma ve sertifika programları, Milli Eğitim Bakanlığı Uluslararası Diploma ve Sertifika Programları Uygulama Yönergesinin genel hükümlerine bağlı kalınarak uygulanacak. Okulların bu programları uygulamak istemeleri halinde program doğrultusunda düzenlenen haftalık ders çizelgelerini 1 Eylül 2025'e kadar MEB'e onaylatmaları gerekecek.

ÖZEL EĞİTİM KURUMLARININ ÜCRETLERİNE DÜZENLEME

Yönetmelikle, özel öğretim kurumlarının ücretlerine yönelik hükümlerde de değişiklik yapıldı. Buna göre, okulların ara sınıflarının yemek ve kahvaltı ile servis ücretleri dışında kalan pansiyon, kıyafet, etüt, uluslararası diploma ve sertifika programı gibi hizmetlerin ücretleri belirlenirken bir önceki eğitim öğretim yılında ilan edilen ücret; okulda devam eden öğrenciler için ise öğrenci kayıt sözleşmesinde belirlenen ücret dikkate alınacak. Bu ücretlere bir önceki yılın ortalama yurt içi üretici fiyat endeksi (ÜFE), artı bir önceki yılın ortalama tüketici fiyat endeksinin (TÜFE) yarısı oranından fazla artış yapılmayacak. Düzenleme sayesinde bu ücretlerde sadece enflasyon oranında artış yapılması sağlanacak. Ayrıca, okullar ders kitabı adı altında herhangi bir ücret alamayacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN