BES'te işi robota bırakanlar yaşadı! Dolar, altın, hisse ne varsa tek tek takip ediyor! Peki sistem nasıl işliyor? O kişiler daha fazla kar elde etti...
Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) tasarruflarını yönetmek isteyenler için geleneksel yaklaşımlar artık tarihe karışıyor. Son dönemde, emeklilik şirketleri yapay zeka ve algoritmaları kullanarak fon yönetimini devralan robot sistemleri devreye soktu. Bu yeni yaklaşım, katılımcılara daha yüksek getiri sağlamanın yanı sıra, emeklilik süreçlerini de daha kolay hale getiriyor.
Hürriyet gazetesi yazarı Noyan Doğan'ın belirttiğine göre, BES katılımcılarının tasarruflarını robotlara devretmeleri, oldukça olumlu sonuçlar doğurdu. Enflasyonun 30 puan üzerinde kar elde edenler, bu yeni yöntemle birlikte finansal anlamda daha güçlü bir konuma geçtiler. Yaklaşık 500 bin BES katılımcısı, "fon yönetimini robota devrettik, kafamız rahatladı" diyerek yapay zekadan destek almayı tercih etti ve emeklilik fonlarının yaklaşık 800 milyar TL'sinin 60 milyar TL'si artık robotlar tarafından yönetiliyor.
PEKİ ROBOTLAR BES FONLARINI NASIL YÖNETİYOR?
Robot deyince; finans piyasası koşullarına göre matematiksel kurallar, algoritmalar kullanılarak oluşturulan finansal modellerden bahsediyoruz ve buna da robo danışmanlık deniyor. Aslında uygulama basit. Tasarruflarınızı değerlendirecek fonların içeriğinde neler olduğunu bilmiyorsanız, finans konusunda bilginiz yoksa ya da bilginiz sadece mevduat faizi ile sınırlıysa, fonları ve getirileri sürekli takip edip, piyasa şartlarına göre değiştirmek istemiyorsanız, fonların yönetimini robota devrediyorsunuz.
Sürecin başında emeklilik şirketi; yaşınız, yüksek getiri için ne kadar risk alabileceğiniz, yatırım tercihleriniz, emeklilikteki beklentiniz, aylık geliriniz gibi sorularla sizin hem risk algınızı hem de yatırımcı profilinizi çıkarıyor; buna göre de fon önerisinde bulunuyor. Bu öneriyi kabul ettikten sonra da artık tasarruflarınızın yönetimi robotlara geçiyor. Robotlar, yapmış olduğunuz tercihlere ve her ay piyasa koşullarına göre fon öresinde bulunup, birikimlerinizi bu fonlara yönlendiriyor. Böylece, ‘bu ay altının getirisi yüksek altın fonuna mı kaysam, döviz ağırlıklı fonları mı tercih etsem, faizler yükseliyor tasarrufumu faiz getirili fonlarda mı değerlendirsem?’ diye endişe etmiyorsunuz; robotlar bu tercihi sizin adınıza yapıyor. Öyle ki, o ay, altın ve hissenin getirisi yüksek olacaksa hem altın hem de hisseden fon sepeti oluşturup, tasarrufunuzu bu fonlara yöneltiyor.
GETİRİ GARANTİSİ VAR MI?
- Gelelim, kritik soruya; robotların yönettiği fonların getiri performansına. İşin ilginç tarafı da işte burası. Şöyle ki, birikimlerinin yönetimini robotlara devredenler, devretmeyenlere göre 10 puan daha fazla getiri sağlamışlar. Mesela son bir yılda emeklilik fonlarının getirisi enflasyonun 17 puan üzerinde olurken, robotların yönettiği fonların getirisi enflasyonun 30 puan üzerinde olmuş. Yani, tasarruflarının yönetimini robotlara devredenler yüksek getiriler elde etmiş. Neden? Çünkü robotların arkasındaki algoritma yüksek getiri ve performans odaklı kurgulanmış.